Θέατρο

Χάρης Φραγκούλης: “Έργο γραμμένο σε πυρετό”

Ήταν περασμένες έντεκα και ο Χάρης Φραγκούλης είχε μόλις τελειώσει την πρόβα του «Άρντεν» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Καθώς δεν είχε μηχανάκι και γυρνούσε σπίτι περπατώντας, κάτω από τις πρώτες σταγόνες της βροχής, βρήκε τον χρόνο να μιλήσει στο artplay.gr

για το «Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει», έργο που ανεβαίνει από τις 2 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Με ενθουσιασμό και πάθος ο νεαρός ταλαντούχος ηθοποιός αρχίζει να μιλά για ένα έργο «βαθιά ταραγμένο και στην κόψη του ξυραφιού, που διαθέτει ωστόσο ένα υπαρξιακά βαθύ χιούμορ και είναι πλημμυρισμένο από αγάπη που συγκινεί. Γραμμένο σε ένα πυρετό, με πολύ θάνατο και πολύ έρωτα, ταχυπαλμία και ταραχή. Αυτό το έργο με παρασέρνει κάπου, με απομακρύνει από το σήμερα. Ένα μεγαλοφυές ελισαβετιανό έργο. Και με ενδιαφέρει αυτή η εποχή, το μεταίχμιο ανάμεσα σε μεσαίωνα και αναγέννηση. Μάγισσες, πουριτανισμός, ποίηση, μέγεθος δραματικό. Γραμμένο γύρω στο 1590, συνδυάζει αστικό θέατρο και δράμα. Μοιάζει με Ίψεν και Στρίντμπεργκ αλλά και Κομέντια ντελ Άρτε. Η σκηνοθεσία του περιστρέφεται γύρω από ένα καρουζέλ, γιατί μοιάζει σαν να σε πηγαίνει μέσα σε μια μαύρη τρύπα που τα εμπεριέχει όλα. Φαντάστηκα κούκλες, που αναδεικνύουν τον επικίνδυνο ψυχισμό του ανθρώπου και τις απότομες αλλαγές της διάθεσης», καταλήγει ο Χάρης Φραγκούλης.
Και όταν στο τέλος τον ρωτώ αν ζήλεψε κάποια στιγμή που είναι στην πλατεία αντί για την σκηνή, απάντησε ακαριαία : «ασύλληπτα πολύ»

*«Ο Άρντεν πρέπει να πεθάνει», έργο αγνώστου συγγραφέα (1592), που κατά καιρούς αποδόθηκε στον Σαίξπηρ, στον Μάρλοου ή στον Τόμας Κυντ, μνημονεύεται από τον Αρτώ στο Θέατρο της σκληρότητας.
Βίαιο, μυστηριώδες και άκρως αποκαλυπτικό των ανθρωπίνων παθών, μεταφέρει στο θεατρικό σανίδι το πραγματικό γεγονός της στυγερής δολοφονίας του Τόμας Άρντεν, πρώην δημάρχου του Φέβερσαμ, από την άπιστη σύζυγό του Άλις.

Μάνια Ζούση

Πρώτη ανάρτηση 31 Μαϊου 2015 10:48