Θέατρο Παιδί

«Χάμελιν»: Βίντεο από τις πρόβες στο Πόρτα

Τραγούδι. Πολύ τραγούδι και μουσική έχει το «Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν», το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς στο θέατρο Πόρτα.

Κι αυτό γιατί, μετά το ιδιαίτερα ευτυχές ταξίδι της ως το «Νησί των Θησαυρών» του Μεγάρου Μουσικής, η μπάντα των Πειρατών αλλάζει ρούχα, φοράει μεσαιωνικές στολές μενεστρέλων και τρουβαδούρων, αλλά και ιπποτών και μοναχών, και έρχεται να λύσει το «Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν». Πως; Τραγουδώντας και παίζοντας.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, τη μουσική ο Κορνήλιος Σελαμσής, τα σκηνικά η Ευαγγελία Θεριανού και τα κοστούμια η Κλαίρ Μπρέσγουελ. Kίνηση Χαρά Κότσαλη, Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου,Βοηθός Σκηνοθέτης Άννα Μιχελή.

 

 

Λίγα λόγια για την ιστορία

Ένα πρωινό (μπορεί και μεσημεράκι) του 1284, στην πολιτεία Χάμελιν (ή Χάμελν στα Γερμανικά) της Κάτω Σαξωνίας, λέει η παράδοση, ένας παράξενος αυλητής που φορούσε περίεργα παρδαλά ρούχα, έκανε όλα τα παιδιά της πολιτείας να τον ακολουθήσουν παίζοντας μια μαγική μελωδία στον αυλό του, όπως ακριβώς είχε κάνει λίγο καιρό πριν με τα χιλιάδες ποντίκια που είχαν κατακλύσει την πόλη. Τα ποντίκια έπεσαν έως το τελευταίο και πνίγηκαν (προφανώς) στον ποταμό Βέζερ. Τα παιδιά; Η πομπή έφτασε ως ένα βουνό έξω από την πόλη και μετά εξαφανίστηκαν, όλα εκτός από τρία (κατ’ άλλους ένα) που η αναπηρία τους τα εμπόδισε να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Τι συνέβη ακριβώς; Ο Αυλητής τα έσωσε από την αλαζονική απληστία των γονιών τους ή επρόκειτο για εκδίκηση; Τι σχέση έχει με την υπόθεση η «Σταυροφορία των παιδιών»; Μπορεί η ιστορία να είναι αληθινή, ή είναι απλώς ένας μύθος (ή θρύλος); Το θέμα που απασχόλησε τον Γκαίτε, τους αδερφούς Γκριμ, τον βρετανό ποιητή Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και εκατοντάδες άλλους παραμυθάδες, λογοτέχνες, κινηματογραφιστές και μουσικούς τους επτάμιση επόμενους αιώνες ξαναζωντανεύει στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα σε μια διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση με λαμπρούς ερμηνευτές που παίζουν ζωντανά μουσική επί σκηνής και αποφασίζουν μαζί με το κοινό κάθε φορά ένα από τα τρία εναλλακτικά φινάλε της ιστορίας (ή μύθου ή θρύλου). Ένα μεσαιωνικό θρίλερ με πολύ χιούμορ, για όλη την οικογένεια.

Ερμηνεύουν

Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιάννης Κλίνης, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Σκριβάνος

info

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν

Προτεινόμενο για παιδιά 6-96 ετών

Από 25 Οκτωβρίου

Φωτογραφία εξωφύλλου: youtube/video