Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

BUY ME : Μια “αυτοβιογραφία” μέσα από αποδείξεις λιανικής

 “Νομίζω το θέμα του BUY ME ξεκίνησε να με απασχολεί πολύ πριν καταλήξει να γίνει παράσταση. Είχε να κάνει με μία οξυμένη αυτοπαρατήρηση σε σχέση με το τι χρειάζομαι πραγματικά και τι μου επιβάλλεται έξωθεν ως πρότυπο ευτυχίας”, σημειώνει η Νατάσσα Νταϊλιάνη για την performance “BUY ME” που παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη στο Θέατρο Underground τον υπόγειο χώρο της Στοάς Κοραή. “Ξεκίνησε από μία προσπάθεια αποδόμησης μίας κατάστασης που επιδιώκει ανά πάσα στιγμή να σε καθηλώσει στον ρόλο του παθητικού καταναλωτή, που απασχολείται με σακούλες, περιτυλίγματα, συσκευασίες, αποδείξεις, λογαριασμούς… Και το ερώτημα ήταν το εξής: υπάρχει άλλος τρόπος, ποιος είναι αυτός, πώς σχετίζομαι με τα πράγματα, με τους ανθρώπους, το χρόνο;

Η πρώτη εικόνα που σχημάτισα ήταν ότι κάποιος κάθεται μπροστά σε ένα σωρό από αποδείξεις και τις διαβάζει κι έτσι θυμάται την ζωή του, αυτοβιογραφείται μέσα από το τι κατανάλωσε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η δεύτερη σκέψη ήταν η δημιουργία ημερολόγιων κατανάλωσης το οποία συμπλήρωσαν φίλοι μου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Στη συνέχεια ενέπλεξα και την Άντζελα Δεληχάτσιου, κάναμε πολύ μεγάλες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις και μου πρότεινε κείμενα θεωρητικά πάνω στο θέμα του καταναλωτισμού τα οποία εντάξαμε στην παράσταση. Προέκυψαν και κείμενα δικά μου μέσα από αυτοσχεδιασμούς γύρω από το υλικό αυτό.  Σκηνοθετήσαμε μαζί την παράσταση. Και όταν βρέθηκε ο πλέον κατάλληλος χώρος- παίζουμε σε ένα πρώην εμπορικό κατάστημα στην υπόγεια στοά του θεάτρου Underground- αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε την ιδέα μας στο κοινό! Είναι μία ενδιαφέρουσα συνάντηση και ένα όμορφο νομίζω μοίρασμα σκέψεων και εμπειριών μεταξύ του κοινού και της περφόρμερ.

Κινούμαστε ανάμεσα στο είδος της  performance και το devised θέατρο γιατί δεν υπάρχει θεατρικό κείμενο με την κλασική έννοια: η παράσταση έχει υλικά τα οποία εμείς χρησιμοποιούμε εν είδει κειμένου, όπως οι αποδείξεις λιανικής πώλησης και το υλικό των ημερολογίων, ενώ ακούγονται ηχογραφημένα κείμενα, μουσική, το οποία δημιουργούν ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον σε έναν ιδιαίτερο χώρο που επιτρέπει την αμεσότητα στην απεύθυνση και στο παίξιμο».  

Νατάσσα Νταϊλιάνη

bb 5

Άντζελα Δεληχάτσιου

«Η έμπνευση για το πρότζεκτ και τα υλικά – κείμενα, τραγούδια, αντικείμενα – άρχισαν από τη Νατάσσα και την ιδέα της να εξερευνήσει το θέμα της ύπερ-κατανάλωσης στην κοινωνία μας. Προσωπικά με προσέλκυσε σαν ιδέα, και η προσέγγιση της Νατάσσας ως προς το devised θέατρο, τον αυτοσχεδιασμό, τη χρήση άλλων τρόπων (όπως η κίνηση, ο χορός, το τραγούδι, τα παιχνίδια με το κοινό) για να μεταφερθεί η ιστορία της παράστασης, πέρα από το κανονικό θεατρικό κείμενο και το κλασικό είδος υποκριτικής, ταιριάζει πολύ με τη δικιά μου προσέγγιση. Άρχισα να διαβάζω κι εγώ διάφορα επιστημονικά κείμενα πάνω στο θέμα, και προσθέσαμε και αποσπάσματα από αυτά στην παράσταση. Η συνεργασία με τη Νατάσσα ήταν πολύ ευχάριστη και αυθόρμητη, εν μέρει επειδή έχουμε δουλέψει ήδη μαζί για δυο-τρία χρόνια σε τρεις θεατρικές παραστάσεις. Σ’ αυτή τη παράσταση λοιπόν έχω το ρόλο της  “συν-σκηνοθέτριας” και της “συνεργάτιδας στη δραματουργική ανάπτυξη”. Η σύλληψη και το τελικό όραμα είναι της Νατάσσας – αλλά επειδή παίζει η ίδια στη παράσταση χρειάζεται μια επιπλέον εξωτερική ματιά, η οποία θα λειτουργήσει ως αντανάκλαση για το τι λειτουργεί στη σκηνή και στη δραματουργία.  Το ενδιαφέρον στοιχείο στο BUY ME είναι ότι το κοινό επηρεάζει κάθε φορά την συνολική ατμόσφαιρα της παράστασης, επειδή η παράσταση είναι χτισμένη να παιχτεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο σαν το Θέατρο Underground όπου το περιορισμένο κοινό έχει οικειότητα με την περφόρμερ και τον χώρο. Η σύνθεσή του κάνει την περφόρμανς διαφορετική κάθε φορά και διαφοροποιεί τη δυναμική της. Σας περιμένουμε λοιπόν στο θέατρο Underground για να ταξιδέψετε μαζί μας στις επόμενες παραστάσεις».

16731481_10155014939136057_546149980_o

Ταυτότητα

Σύλληψη-σκηνοθεσία, ερμηνεία:  Νατάσσα Νταϊλιάνη

Δραματουργική ανάπτυξη, συν-σκηνοθεσία: Άντζελα Δεληχάτσιου

Ήχος: Κωστής Γαρδίκης

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Κοστούμια: Λουκία Χατζέλου

Φωτογραφίες, Artwork: Γιώργος Ευθυμίου

Ηχογραφημένη φωνή: Αντώνης Γκρίτσης

Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι Buy Me των Starwound.

Χώρος: Θέατρο Underground, Κοραή 4, υπόγειος χώρος Στοάς Κοραή (είσοδος από κινηματογράφο ΑΣΤΥ).

Τηλ. κρατήσεων: 2130370342

Περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά παράσταση – Κρατήσεις απαραίτητες