Θέατρο

«Bitch Boxer» …σαν γλυκιά σαμπούκα με γεύση κεράσι

Bitch Boxer,Ελίνα Ρίζου. Φωτογραφία Μαρίτα Παππά

Λονδίνο 2012. Το μποξ γυναικών αποκτά για πρώτη φορά το δικό του Ολυμπιακό βάθρο. Στο Στράτφορντ, δέκα λεπτά με τα πόδια από τη γειτονιά της στο Ανατολικό Λονδίνο, η

Chloe Jackson είναι πανέτοιμη. Ο πατέρας της την προπονεί σκληρά και μεθοδικά 10 χρόνια τώρα. Τα πλάνα για τον μεγάλο αγώνα είναι δουλεμένα σχολαστικά. Οι γροθιές είναι έτοιμες κι αυτές να ρίξουν την αντίπαλο στο καναβάτσο. Το τηλέφωνο χτυπά. Τρεις λέξεις κι όλος ο κόσμος της Chloe καταρρέει. Η Chloe όμως είναι μποξέρ, είναι αγωνίστρια κι έχει έναν ακόμα αγώνα πριν κοιτάξει το χρυσό στα μάτια…

Αυτό το σκηνικό μεταφέρει στη σκηνή του Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τις 17 Οκτωβρίου, η παράσταση του έργου Bitch Boxer της Charlotte Josephine σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου.

Με τη δύναμη, τον κίνδυνο, την ενέργεια και τις ανατροπές ενός μοναδικού και αμφίρροπου αγώνα πυγμαχίας, αλλά κυρίως ενός σκληρού αγώνα ζωής, το Bitch Boxer είναι γραμμένο με γνώση, χιούμορ, τόλμη και σπάνια ευαισθησία. Είναι ένα έργο που λάμπει στα σημεία, αλλά κερδίζει με νοκ άουτ.

«Σκληρό και ιδρωμένο» το χαρακτήρισαν οι The Times, για «…μια άμεση αντίδραση στο τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται το πώς πρέπει να μοιάζουν και να πράττουν οι γυναίκες, το Bitch Boxer μες στις γροθιές και στον ιδρώτα είναι ένα τέλεια γραμμένο έργο που διατηρεί μια πολύ υγιή δόση ωμού ακατέργαστου θυμού» έγραψε η Daily Telegraph. «…Αποδίδει τον ενθουσιασμό και τον φόβο των νιάτων στα πρόθυρα της ενηλικίωσης. Το γράψιμο είναι τελείως ζωντανό» σημείωσε ο The Guardian. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ό, τι το Bitch Boxer κέρδισε το Holden Theatre Award στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου του 2013.

Bitch Boxer,Ελίνα Ρίζου. Φωτογραφία Μαρίτα Παππά

Bitch Boxer,Ελίνα Ρίζου. Φωτογραφία Μαρίτα Παππά

Ποια είναι η Chloe Jackson

Η νεαρή Chloe Jackson είναι από το Λέιστον του Ανατολικού Λονδίνου. Της αρέσουν τα απλά πράγματα, οι απλές χαρές της ζωής. Γλυκιά σαμπούκα με γεύση κεράσι, να παριστάνει τη Rihanna στον καθρέφτη με τη βούρτσα της για μικρόφωνο, να εκνευρίζει τον μπαμπά της. Α ναι, είναι και μποξέρ.

Λονδίνο 2012. Οι γυναίκες θα ανέβουν για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό ρινγκ της πυγμαχίας. Κι οι αγώνες θα γίνουν στο Στράτφορντ. Δυο βήματα από το σπίτι της. Καθώς η Chloe Jackson προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον αγώνα της ζωής της, δύο γεγονότα έρχονται να ανατρέψουν τα πάντα.

Απροσδόκητα λαβωμένη σ’ αυτόν τον αντρικό κόσμο θα μπορέσει να δείξει σε όλους την αξία της;

Bitch Boxer,Γιώργος Οικονόμου. Φωτογραφία Μαρίτα Παππά

Bitch Boxer,Γιώργος Οικονόμου. Φωτογραφία Μαρίτα Παππά

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση Δάφνη Οικονόμου

Σκηνοθεσία Γιώργος Οικονόμου

Φωτισμοί Γιάννης Δρακουλαράκος

Μουσική επιμέλεια Γιώργος Οικονόμου

Βοηθός Σκηνοθέτη Παναγιώτης Καφούσιας

BoxingCoach Γιάννης Αΐδινιώτης

Ερμηνεύει η Ελίνα Ρίζου

Φωτογραφίες Μαρίτα Παππά

 

info

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αίθουσα Black Box

Πειραιώς 206, Ταύρος

Από 17 Οκτωβρίου 2014

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30