Θέατρο

Between the Seas: «Ερευνώντας την εμπειρία των προσφύγων και των μεταναστών στη Μεσόγειο»

Μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη αφιερωμένη στον χορό, την περφόρμανς και το θέατρο, που δημιουργούνται στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Λίβανο είναι και το φετινό,

και δυστυχώς τελευταίο, Between the Seas Festival, το οποίο είναι σε εξέλιξη από τις 8 και θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 2010 από την Ακτίνα Σταθάκη με σκοπό να προωθήσει την κατανόηση του μεσογειακού πολιτισμού και της ταυτότητας του στην Αμερική.

νεα υορκη 6

Φέτος είναι η τελευταία διοργάνωση για δύο λόγους, όπως αναφέρει η εμπνεύστρια και δημιουργός του Ακτίνα Σταθάκη. Πρώτον γιατι χρειάζεται μια μικρή παύση για να αναδιοργανωθεί και να τεθούν νέοι στόχοικαι και δεύτερον γιατί η ίδια η καλλιτέχνης ανέλαβε τη θέση του Events Manager στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου.

 

νεα υορκη 1

 

Στη φετινή διοργάνωση ξεχωρίζει τοαφιέρωμα «Ερευνώντας την εμπειρία των προσφύγων και των μεταναστών στη Μεσόγειο», που γίνεται σε συνεργασία με την κολεκτίβα καλλιτεχνών UNGUARDED, συνδημιουργός της οποίας είναι και ο έλληνας εικαστικός και θεωρητικός Αντώνης Βολανάκης.

 

νεα υορκη 2

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συζητήσεις, θεατρικά αναλόγια και παραστάσεις, με επίκεντρο τη διερεύνηση της εμπειρίας του πρόσφυγα και του μετανάστη, που φτάνει στη Μεσόγειο. Οι εκδηλώσεις της ειδικής ενότητας αρχίζουν με την συζήτηση «Η οικειότητα της ταυτότητας», που συντονίζει ο Αντώνης Βολανάκης. Ακολουθούν  η performance In-cite από την UNGUARDED κολεκτίβα (Η.Π.Α., Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα), σε συνεργασία με τον Mohammad Mirzay, πρόσφυγα – μέλους της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, και το θεατρικό αναλόγιο In the periphery (Τουρκία/Γαλλία).

 

νεα υορκη 4

Στο  πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος στις 13 Σεπτεμβριου θα παρουσιαστεί σε θεατρικό αναλόγιο το έργο Πριβατόπια της Μαρίας Ευσταθιάδη.

Φωτογραφίες: Between the Seas Festival / facebook