Εικαστικά Θέατρο

“Απορήματα” στο Θέατρο Τέχνης. Εικαστική έκθεση

The-waiter-promised-oysters_-2008_Nana-Sachini.

Δυο Γάλλοι συγγραφείς σχολιάζουν τον έρωτα και τις σχέσεις εξουσίας. Ο Πιερ Ντε Μαριβώ με Το Νησί των Σκλάβων και ο Σιμώ με το Η Λίλα λέει, παραθέτουν κείμενα σκληρά, ακραιφνή, εξού και άκρως ποιητικά.

Κείμενα μιας άγριας εποχής τα οποία αποδίδουν με μεστότητα και διαύγεια τη σύγχρονη παγκόσμια συνθήκη. Περιπτώσεις που λαμβάνουν καθολικό νόημα και λειτουργούν ερμηνευτικά σε πολλαπλά περιβάλλοντα, οι δυο παραστάσεις της δεύτερης θεατρικής περιόδου του Υπογείου, συνιστούν αφηγήσεις για μια ανεξέλεγκτη πορεία που μας υπερβαίνει και μας συνθλίβει.

Το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν με το νέο του πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει έναν χώρο διαλόγου. Οι λόγοι που αρθρώνουν οι θεατρικές παραστάσεις γίνονται αφορμή για την ανάπτυξη καινούργιων συνδέσεων. Διαμορφώνουν το πεδίο πάνω στο οποίο διαφορετικές μορφές τέχνης θα αποτεθούν ώστε να αναδυθεί μια πολυφωνική καλλιτεχνική πράξη.

Footnote_2008_Nana-Sachini

Footnote_2008_Nana-Sachini

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται το παράλληλο εκθεσιακό πρόγραμμα, Στ’ ανοιχτά, που συνδέει τις εικαστικές τέχνες με τις θεατρικές παραγωγές του Θεάτρου Τέχνης. Κατά την δεύτερη περίοδο αυτού του νέου εγχειρήματος, παρουσιάζεται η έκθεση Απορήματα, η οποία φέρνει τις πρακτικές δύο σύγχρονων καλλιτεχνών, της Νάνας Σαχίνη και του Κώστα Χριστόπουλου, στον χώρο του Υπογείου.

Τα έργα που εκτίθενται αντλούν από τις ιδέες των θεατρικών επιτελέσεων, και ενώ ενεργούν αυτόνομα έχοντας δημιουργηθεί και εκτεθεί προγενέστερα σε διαφορετικά συγκείμενα, την ίδια στιγμή μονίμως επιστρέφουν, μορφολογικά και νοηματικά, στις εν λόγω παραστάσεις. Έχουν επιλεγεί εξάλλου με κριτήριο ακριβώς αυτήν την εκλεκτική συγγένεια: μια αδιόρατη συρραφή θεμελιώνεται ανάμεσα στα έργα. Διαφέρει το μέσο αλλά μένει κοινή η ανησυχία που διατρέχει και ενοποιεί τις πρακτικές, γεφυρώνοντας εν τέλει την ετερογένειά τους.

Επιμέλεια έκθεσης: Ευαγγελία Λεδάκη

Οργάνωση: Χριστίνα Κάλμπαρη

Info

Το Υπόγειο στ’ ανοιχτά: Απορήματα – Νάνα Σαχίνη και Κώστας Χριστόπουλος

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 10 Μαρτίου, 19:30-21:00, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

Διάρκεια έκθεσης: 10 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2015

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: μία ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων