Θέατρο

Αποχαιρετώντας την Άννα Συνοδινού

Σπουδαία τραγωδός και μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, η Άννα Συνοδινού που έφυγε από την ζωή στα 89 της χρόνια, κηδεύεται την προσεχή Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στο

Νεκροταφείο Βύρωνα στις 12 το μεσημέρι δημοσία δαπάνη.
Γεννημένη στο Λουτράκι το 1927 και με καταγωγή από την Αμοργό, ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειας Συνοδινού. Σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τους Ροντήρη, Τερζάκη, Μελά, Καρθαίο, Μυράτ, Χορν, Κοτοπούλη. Διέπρεψε τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο δραματολόγιο, ερμηνεύοντας ηρωίδες σε τραγωδίες, κωμωδίες και απειράριθμους χαρακτήρες σε έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Συμμετείχε στην ίδρυση του πρώτου θεάτρου κήπου, στο πρώτο κυκλικό θέατρο στην Ελλάδα, και δημιούργησε το πρώτο θέατρο βράχων στο Λυκαβηττό.
Στη δικτατορία διακόπτει τις θεατρικές της δραστηριότητες και εργάζεται στην εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία του συζύγου της κ. Γιώργου Μαρινάκη, παλαιού πρωταθλητή. Το 1975 εκλέγεται βουλευτής Αθηνών και το 1977 γίνεται υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1989 και δεν μετέχει από τότε της πολιτικής ζωής.
Δίδαξε στις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη και στην Καλλιτεχνική Εταιρεία Αθηνών. Έλαβε μέρος σε ξένες και ελληνικές ταινίες και σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Τιμήθηκε με παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Πολιτείας. Παράσημα Ιπποτών Δανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Λιβάνου, Έπαθλο Πιραντέλλο και δύο φορές το Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη και το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών.