Θέατρο

Άνθρωποι και καπνά στο Bios

απο πρωτο χερι

Μια παράσταση που μυρίζει χώμα και καπνό, βασισμένη σε πραγματικές ζωές και μαρτυρίες ανθρώπων που έσκυψαν πάνω από τη γη, πολλές νύχτες από τα καλοκαίρια τους, μεγαλώνοντας και γερνώντας παρέα με την πρωινή υγρασία και τον λιγοστό ύπνο, που ποτέ δεν περίσσευε.

Θύμησες, ιστορίες και εικόνες από καπνά, καπνεργάτες, καπνοπαραγωγούς, μαρτυρίες και κόπους, συνθέτουν «Από πρώτο χέρι» μια παράσταση με ψυχή, στην οποία πρωταγωνίστριες είναι τρεις νέες γυναίκες ηθοποιοί με κοινή καταγωγή, το Αγρίνιο. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Bios από τις 16 Οκτωβρίου.

+Σ_Α_Ν _Α_Β_Ο_Ε+¬ _Θ+φ_Β+¦

Η Κατερίνα Καραδήμα, η Μαντώ Κεραμυδά και η Δανάη Σπηλιώτη, με υλικά τις πραγματικές μνήμες και αφηγήσεις όσων εργάστηκαν είτε ως καπνεργάτες είτε ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου, συνθέτουν μια παράσταση – ύμνο στον καθημερινό μόχθο των ανθρώπων και στην γη τους. Επιστρέφοντας στη ρίζα της πόλης και της φύσης τους αναζητούν, θυμούνται, εμπνέονται από τις μαρτυρίες και τις ζωές όλων όσων με πείσμα και υπομονή έχτισαν και έκαναν ξακουστές τις πόλεις του καπνού.

Η σκηνοθέτις Γεωργία Μαυραγάνη, Αγρινιώτισσα και η ίδια, οργανώνει τις οικογενειακές μνήμες και εμπειρίες όλων όσων μεγάλωσαν και ωρίμασαν μέσα στη μυρωδιά και την κόλλα του καπνού. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, όνειρα, χωρατά, καπναποθήκες, έρωτες, κόπος, τσακωμοί και μια ανεξήγητη επιθυμία επιστροφής σε εποχές περασμένες.

 

1 (1)

Η θεατρική παράσταση «Από πρώτο χέρι», είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας των συντελεστών της, που στηρίζεται σε αφηγήσεις καπνεργατών του Αγρινίου, σε πληροφορίες από το βιβλίο του Ευάγγελου Παπαστράτου «Η δουλειά κι ο κόπος της», σε ιστορικά στοιχεία που προκύπτουν από το ιστορικό δοκίμιο «Καπνεργάτες – οι κυνηγοί του ονείρου» του Αριστείδη Μπαρχαμπά, και σε μια σειρά συναισθηματικών, λογοτεχνικών και μουσικών συνειρμών.

1043920_726684764016058_2053451788_n

Ταυτότητα

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Κυριλή

Σκηνικά – κοστούμια: Λίλη Κυριλή

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Αντώνης Μίκροβας

Φωτισμοί – Ήχοι: Δημήτρης Κολοβός

Παίζουν: Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμυδά, Δανάη Σπηλιώτη.

Παραγωγή Μικρό Θέατρο Αγρινίου

Info

Bios Main

πρεμιέρα Πέμπτη 16 Οκτωβρίου & για 8 μόνο παραστάσεις
 
Διάρκεια  16 -26 Οκτωβρίου 
Παραστάσεις: Πέμπτη – Κυριακή
Έναρξη: 20.30
Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ (ενιαίο)