Θέατρο

Ανοίγει …ξανά απόψε το θρυλικό Green Park

Μύθος της νυχτερινής Αθήνας, το Green Park, που έγραψε την δική του ιστορία στα καλοκαίρια της πόλης, και που από το 2008 παραμένει κλειστό, ανοίγει απόψε μετά από μια …ιδιότυπη κατάληψη

καλλιτεχνών που θέτουν “ εκ νέου την ανάγκη της αναψυχής, με στόχο η πολιτική και η χαρά να αναδυθούν σε μέρη που δεν τα περιμένουμε”.

Πρόκειται για καλλιτέχνες και ομάδες, οι περισσότεροι από τους οποίους γνωρίστηκαν στην κατάληψη του ΕΜΠΡΟΣ και συμφώνησαν να επαναλάβουν το εγχείρημα, μιας και τα κλειστά και ανενεργά κτίρια σε αυτήν την πόλη είναι πολλά και μοιάζει σαν να περιμένουν να …ξαναζωντανέψουν!
GREEN PARK

Το σκεπτικό

“Σήμερα 19 Ιουνίου 2015 μπαίνουμε στο εγκαταλελειμμένο αναψυκτήριο Green Park με σκοπό να το επαναλειτουργήσουμε με ίδια μέσα. Σχεδόν 4 χρόνια μετά την ενεργοποίηση και κατάληψη του θεάτρου Εμπρός το 2011 προτείνουμε μια δεκαήμερη δράση κριτικής παρέμβασης εν εξελίξει, στο εδώ και τώρα της Αθήνας.

Η ενεργοποίηση του Green Park είναι μια εφήμερη δράση χωρίς ορισμένο χρονικό ορίζοντα αλλά με συνείδηση ότι δεν θα μπει σε λογική ιδιοκτησίας. Το συνεκτικό στοιχείο του υποκειμένου που αναλαμβάνει το εγχείρημα δεν είναι κάποια ιδεολογία ή συντεχνιακό συμφέρον αλλά μια οικειότητα κερδισμένη μέσα από τα πειράματα των τελευταίων ετών. Υπ’ αυτή την έννοια διεκδικούμε τη σημασία της φιλίας και την αυταπόδεικτη πολιτική της διάσταση χωρίς έξωθεν ιδεολογική επικύρωση. Προτείνουμε τη φιλία ως μοντέλο οργάνωσης και αυτοθέσμισης και ως μια πιθανή αξία που ξεφεύγει από τις νεοφιλελεύθερες επιταγές.

Η δράση αυτή προτείνει ένα ρευστό τρόπο οργάνωσης. Επιχειρεί να παραμείνει ατελής και ανολοκλήρωτη. Να εξερευνήσει συλλογικά τα μοντέλα παραγωγής, τη σχέση με το κοινό και τις κυρίαρχες αφηγήσεις. Να επαναπροσδιορίσει το αίτημα της ελαφρότητας, του αυτοσαρκασμού, της κριτικής και της χαράς.

Η ενεργοποίηση του αναψυκτηρίου Green Park στο πεδίο του ‘Αρεως, σε ένα από τα δυο κεντρικά πάρκα της πόλης, θέτει εκ νέου την ανάγκη της αναψυχής, με στόχο η πολιτική και η χαρά να αναδυθούν σε μέρη που δεν τα περιμένουμε. Σε αυτό το ατελές, συλλογικό πείραμα, σε μια συνθήκη οικειότητας χωρίς κανόνες αλλά με συνείδηση της ευθύνης που προκύπτει από τη δράση αυτή, καλούμε τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν μια ανοίκεια περιοχή, μια δυνατότητα χαράς”.

Το σκεπτικό όπως και το πρόγραμμα δράσεων στο Green Park είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://greenparkathina.wordpress.com/

 

 

ΓΚΡΙΝ ΠΑΡΚ 2

Μια μεγάλη ιστορία

Συνώνυμο με τα ξέγνοιαστα χρόνια μιας πόλης και μιας ολόκληρης εποχής, το Green Park, που άρχισε να λειτουργεί από το 1935 έως και το 2008, ανέδειξε καλλιτέχνες και συγκροτήματα, επιθεωρήσεις, βαριετέ και μιούζικαλ, φιλοξένησε διεθνή ονόματα και ντόπιες φίρμες, αλλά κυρίως συνδέθηκε με τα ανέμελα χρόνια μιας νεολαίας που χαιρόταν τη ζωή ξεφαντώνοντας.

Στέκι για καλλιτέχνες, χορευτές, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, σημείο συνάντησης και γλεντιού, το Green Park, λειτούργησε έως το 1981 ως καφετέρια και αναψυκτήριο. Ήταν την ίδια χρονιά που μέσα σε μία νύχτα γκρεμίζεται το γειτονικό θερινό Αλίκη στο Πεδίο του Άρεως καθώς και και ο χώρος του αναψυκτηρίου. Παραμένει η καφετέρια που λειτουργεί έως το 2008, χρονιά κατά την οποία η Περιφέρεια Αττικής στην οποία ανήκει το κτίριο, διεξάγει δημοπρασία η οποία πραγματοποιείται, χωρίς ποτέ ωστόσο ο πλειοδότης να εμφανισθεί και έτσι το θρυλικό Green Park να παραμένει από τότε κλειστό και εγκαταλελειμμένο, κινδυνεύοντας και αυτό από την φθορά του χρόνου.

Μ. Ζ