Θέατρο

“Αν δεν πιστέψω σε μιαν αλήθεια, πώς θα μπορέσω να γίνω ποιήτρια;”

Ανήμερα του θανάτου της Ρέιτσελ Κόρι, της Αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε 16 Μαρτίου του 2003 στη Γάζα, ανέβηκε με νέα διανομή στο θέατρο Παραμυθίας η θεατρική

παράσταση “Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι”,  στηριγμένη σε ντοκουμέντα, mail και ημερολόγια, που σκηνοθετεί η Μάνια Παπαδημητρίου και πρωτοανέβηκε το 2009.

 

RR 3

 

“Καινούργιο στοιχείο που κατατίθεται στη νέα παράσταση είναι πως το ισραηλινό δικαστήριο στη Γάζα μόλις κοινοποίησε απόφασή του, σύμφωνα με την οποία η 23χρονη Αμερικαοεβραία ακτιβίστρια δεν δολοφονήθηκε, αλλά βρισκόταν στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα”, εξηγεί η Μάνια Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ωστόσο πως “όλες οι μαρτυρίες των φίλων της ακτιβιστών που ήταν παρόντες λένε το αντίθετο. Τα πράγματα στη Γάζα από τότε έως σήμερα έχουν χειροτερέψει και είναι η κατάλληλη στιγμή το έργο να ξαναγίνει, καθώς αυτή η κοπέλα είναι μια πρέσβειρα της αλήθειας της άλλης πλευράς. Η νεαρή Ρέιτσελ πήγε στο Ισραήλ γιατί πίστευε ότι εάν δεν γνώριζε την αλήθεια, πώς θα μπορούσε να γίνει ποιήτρια;”.

Σύμβολο συνέπειας η Κόρι, της οποίας η δράση στη Γάζα και το τραγικό της τέλος συγκίνησαν τον σπουδαίο ηθοποιό Άλαν Ρίκμαν, που συγκέντρωσε τα mail και τα ημερολόγια που παραχώρησε η οικογένειά της και συνέθεσε το υλικό για μια παράσταση στην οποία υπήρξε πολύ σημαντική η συνεργασία των ηθοποιών με τους δημοσιογράφους, για να έρθει στο φως η αλήθεια. Πρόκειται για μια συμβολική ιστορία που καταδεικνύει την αγριότητα και την απανθρωπιά ενός πολέμου που, “σαν ανοιχτή πληγή 60 χρόνια, πρέπει να λυθεί, γιατί διαφορετικά θα αιμορραγεί συνεχώς”, προσθέτει η σκηνοθέτις, υποστηρίζοντας πως “όταν αφηγείσαι, αντιστέκεσαι”.

Η παράσταση έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία στο Royal Court και ανεβαίνει συνεχώς. Γιατί δεν παίζει τη Ρέιτσελ, ρωτήσαμε τη Μάνια Παπαδημητρίου και εκείνη χωρίς να διστάσει απαντά: “Είναι πολύ σημαντικό να ταυτιστεί ο θεατής με την ελαφρότητα της ηλικίας, γι’ αυτό και δεν μπορώ να την παίξω εγώ. Είναι θέμα είδους οργής αλλά και υποκριτικής”, κατέληξε, προσθέτοντας τις ευχαριστίες της σε πολλούς ανθρώπους που, όπως είπε, βοήθησαν αυτήν την παράσταση.

 

RRRR2

 

“Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι” με την Ιουλία Γεωργίου στον ομώνυμο ρόλο (συμμετέχουν Καίτη Ιωαννίδου και Θεοφάνης Μιλλεούνης) θα παίζεται για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27) στον Κεραμεικό, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (9.00 μ.μ), σε μετάφραση Νάνσυς Τρικαλίτη, σκηνικά – κοστούμια Άρτεμις Θεοδωρίδη, επεξεργασία video Μαργαρίτας Μαντά, Αγγέλας Δεσποτίδου, Μάτας Καστρισίου, ειδική σύμβουλο την Ναταλί Γλέζου και φωτογραφίες του Θωμά Αρσένη.

Μάνια Ζούση

Πηγή: Αυγή

RRR 1