Θέατρο Οι δημιουργοί γράφουν

Η Αμαλία Βλάχου για την Miss Julie και τη νίκη της γενιάς που έρχεται

«Εν αρχή ην το χάος. Ο μόνος σκηνοθετικός κανόνας που έθεσα στον εαυτό μου και κατά συνέπεια και στα παιδιά που δουλεύουμε μαζί, ήταν να επικοινωνήσουμε αυτά τα τεράστια ζητήματα -που εμπεριέχονται στη Miss Julie– με την εποχή μας”

υποστηρίζει στο artplay.gr η σκηνοθέτης Αμαλία Βλάχου για την παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Επί Κολωνώ από τους Marquis des Arts.

«Αυτή η επιλογή αυτόματα σε αναγκάζει να επιστρατεύσεις όλες σου τις δυνάμεις, δυνατότητες, ικανότητες, γνώσεις κλπ. Προσπάθησα λοιπόν -και προσπαθώ ακόμα- να αφουγκραστώ τις ανάγκες που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Το συγκεκριμένο έργο οδηγεί την έμπνευση μας. Δεν το οδηγούμε. Επιδίωξη είναι να κάνουμε το θεατή μάρτυρα σε μία υπόθεση, που σίγουρα δεν του είναι ανοίκεια, αλλά όταν βρίσκεται έξω από το θέατρο, στην πραγματική ζωή αδιαφορεί, όλοι αδιαφορούμε.

Η Μις Τζούλι, είναι αντιμέτωπη με τη γενιά που έρχεται, όντας ο τελευταίος υπέρμαχος της γενιάς που σβήνει. Ζει σε μια μεταβατική περίοδο, όπως είναι και η δική μας εποχή. Η εισβολή της στην κουζίνα “αποδιοργανώνει” το υπηρετικό προσωπικό. Ο Ζαν, αρπάζει την ευκαιρία να επικρατήσει μέσα στη μάχη που ξεσπά, ενώ οι ηθικολογίες της Κριστίν κερδίζουν έδαφος. Μια μάχη ανάμεσα στην τάξη που σβήνει και σ’ αυτήν που έρχεται, ανάμεσα στον ανώτερο και τον κατώτερο, τον άντρα και τη γυναίκα. Μια μάχη που φαίνεται τόσο αθώα στην αρχή, εξελίσσεται με τρόπο υποχθόνιο και καταλήγει στην νίκη της γενιάς που έρχεται για να υπερισχύσει».

Αμαλία Βλάχου