Θέατρο

«ALEXANDROS IOLAS» στο Ίδρυμα Κακογιάννης

Βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη ‘Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου’, η παράσταση «ALEXANDROS IOLAS» ανεβαίνει 22 με 26 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε σκηνοθεσία Χριστόφορου Αντωνιάδη και τον ίδιο στο ρόλο του Ιόλα.

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στη λεηλατημένη Βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα

το «ALEXANDROS IOLAS», θα παρουσιαστεί σε μια ακόμη εκδοχή της, στον Ειδικά Διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για πέντε μόνο ημέρες.  Τέχνη, έρωτας, χορός, ίντριγκες, ανομολόγητα μυστικά, ζωγραφική, λέξεις που χαρακτήριζαν τη ζωή του. Πικάσο, Καβάφης, Έρνστ, Κάλλας, Γουόρχολ, Μερκούρη, Κοκτώ ,Γκάρμπο , Ρούσβελτ, Ακριθάκης, κάποια από τα πολλά ονόματα που σημάδεψαν τη διαδρομή του. Αρχαιοκάπηλος, παιδεραστής, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών, γιος του Σατανά, κατηγορίες που ήχησαν στα αυτιά του.
Αλήθεια, ποιός πραγματικά ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας;

Alexandros Iolas4

Ένας άνθρωπος που ζούσε πάντα επί σκηνής, πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου, τέλος ως ιμπρεσάριος τέχνης. Αλεξανδρινός, αγαπούσε την αντίφαση, ζώντας και στα παλάτια και στην αγορά. Αυτός ο συνδυασμός του λαϊκού και του κοσμοπολίτικου, του εκλεπτυσμένου και του φτηνού, τον σημάδεψε. Τον αποκάλεσαν ‘Μέγα σουρεαλιστή’, και όντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος ένα χάος, ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε, αρνούμενη να αποδεχτεί 10,000 έργα που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά. Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας, ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol), με μια χαραγμένη επιγραφή, ‘Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή’.

Alexandros Iolas.1

‘Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι’ A.I.

Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης
Κοστούμια : Βασίλης Ζούλιας
Σκηνικά : Μαρία Καβαλιώτη
Φωτισμοί: Ηρακλής Γεωργιάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: : Χριστίνα Μυσίρη
Σχεδιασμός Αφίσας – Προγράμματος: Σταυρούλα Αράπη
Promo fotos : Χριστόφορος Αντωνιάδης

Alexandros Iolas5

 

Εμφανίζονται οι: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Χριστίνα Κανελάκη (Τέχνη)

 

Alexandros Iolas3

Info
Πρεμιέρα: Τετάρτη 22 Απριλίου 2015
Ημερομηνίες παραστάσεων: 22-23-24-25-26 Απριλίου 2015
Ώρα παράστασης : 9.30 μ.μ.