Βιβλίο Θέατρο

Ακρόαση για την “Νίκη”

Βραβευμένο και ευπώλητο μυθιστόρημα, η “Νίκη” του Χρήστου Χωμενίδη γίνεται θεατρική παράσταση που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα στο Gazarte της οδού Βουτάδων 34 στο Γκάζι που εγκαινιάζει θεατρική σκηνή.

Για τις ανάγκες της παράστασης, την θεατρική διασκευή της οποίας κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας πραγματοποιεί ακρόαση ηθοποιών.
Η ακρόαση για γυναίκες ηθοποιούς (ερμηνευτικές ηλικίες 20-30 ετών) θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, 11.00-19.00, στο χώρο του Gazarte και για άντρες ηθοποιούς (ερμηνευτικές ηλικίες 25-35 ετών) την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, 11.00-19.00.

Τιμημένο με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Αναγνώστη, η «Νίκη» (εκδόσεις Πατάκη), ξεκίνησε όπως έχει αναφέρει ο συγγραφέας, “ως μια επιστολή προς την κόρη του Νίκη για να της διηγηθεί παλιές ιστορίες της οικογένειάς της”.  Άλλωστε το βραβείο είναι αφιερωμένο σε εκείνη αλλά και σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας. Και είναι η ιστορία της μητέρας του Νίκης Νεφελούδη.

 

Το σημείωμα των εκδόσεων Πατάκη από το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει : Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που βρέφος εβδομήντα ημερών το συνέλαβαν και το έστειλαν εξορία στις Κυκλάδες.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου- η οικογένεια του κόπηκε στα δύο, όμως εκείνο δεν έπαψε στιγμή να αγαπάει κανέναν τους.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που -όταν γεννήθηκε- ο πατέρας του ήταν «ο ηρωικός αρχηγός των εργατών» και -όταν μεγάλωσε- έγινε «ο προδότης της εργατικής τάξης». Κι ας μην είχε προδώσει τίποτα από ό,τι πίστευε.
Έζησε κάποτε ένα κορίτσι που πέρασε όλη του την εφηβεία στη βαθιά παρανομία. Κλεισμένο σε ένα σπίτι, με ψεύτικο όνομα, χωρίς να πηγαίνει στο σχολείο, χωρίς να κάνει παρέες. Γιατί ήξερε πως, εάν οι Αρχές ανακάλυπταν ποιοι ήταν οι γονείς του, θα τους εκτελούσαν.
Κι όταν επέστρεψε στην ελευθερία, το κορίτσι εκείνο ερωτεύτηκε παράφορα, κόντρα στη θέληση και στην ανοχή της οικογένειάς του.
Το κορίτσι λεγόταν Νίκη. Και ήταν η μάνα μου. (Αυτό όμως έχει τη λιγότερη σημασία.)
Η ζωή της Νίκης είναι η ζωή όλων των παιδιών που έρχονται στον κόσμο με ένα βαρύ φορτίο στους ώμους, δεν το απαρνιούνται, ούτε όμως το αφήνουν να τα λυγίσει.
Οι άνθρωποι της «Νίκης» είναι η Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα.