Θέατρο

“Αυτοκτονώ, ας μην ενοχληθεί κανείς”

Τον άγνωστο στους περισσότερους και αγαπημένο στους λίγους, Μιχαήλ Μητσάκη, επιχειρεί να μας γνωρίσει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο VAULT, και κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, το διήγημά του «Αυτόχειρ» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατό του.

Από τα αριστουργήματα του Μιχαήλ Μητσάκη, ο “Αυτόχειρ”,  διήγημα γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αποτελεί έναν υπέροχο θεατρικό μονόλογο που πραγματεύεται το ζήτημα του κύκλου της ζωής και του θανάτου, της φθαρτότητας του ανθρώπου και της διαχρονικότητας της ανθρωπότητας. Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη της Πάτρας λίγο πριν το 1900. Ο Μητσάκης, ο οποίος διατηρεί το όνομά του στο κείμενο, φτάνει στην πόλη, όπου μαθαίνει για την αυτοκτονία ενός ξένου. Ο αυτόχειρας έχει αφήσει ένα σημείωμα με πέντε μόνο λέξεις: “Αυτοκτονώ, ας μην ενοχληθεί κανείς”. Καθώς ο συγγραφέας-αφηγητής περιπλανιέται στην πόλη, παρατηρώντας τη ζωή και τους ανθρώπους της,  αναρωτιέται για το ποιός θα μπορούσε να ενοχληθεί από το θάνατο ενός αγνώστου. Ένας πεθαίνει μα η πόλη συνεχίζει να ζει. Ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι..

«…και ο ήλιος ανέτελλε, θαυμασίως ομοιόμορφος και απαραμίλλως αναλλοίωτος…»

Ο Μητσάκης μέσα από ένα απλό αφηγηματικό σχήμα, μελετά φιλοσοφικά το φαινόμενο της ζωής, παρατηρώντας και περιγράφοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων, δίνοντάς μας έτσι κι ένα υπέροχο «ρεπορτάζ» για την Πάτρα του 1900.

Η πρώτη δημοσίευση του διηγήματος έγινε στην  εφημερίδα «Ακρόπολις» το 1895.

Μιχαήλ  Μητσάκης (1863 – 1916)

Δημοσιογράφος και πεζογράφος, ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Γεννήθηκε στα Μέγαρα, καταγόταν όμως από τη Σπάρτη,  όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα και τέλειωσε το Γυμνάσιο. Το 1880 γράφεται στην Νομική Σχολή  Αθηνών αλλά μετά από δύο χρόνια την εγκαταλείπει και αφοσιώνεται στη δημοσιογραφία. Η δημοσιογραφική του καριέρα υπήρξε λαμπρή και μέσα σ’ αυτήν εντάχθηκε το λογοτεχνικό του έργο. Δημοσίευσε αφηγήματα, κριτικά δοκίμια, επιγράμματα και ποιήματα στα ελληνικά και τα γαλλικά. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του εκδόθηκε μετά το θάνατό του. Πρωτοπόρος του νατουραλισμού και θεμελιωτής της αστικής πεζογραφίας. Παρότι υπήρξε υπέρμαχος της Δημοτικής, η γλώσσα των έργων του είναι μεικτή. Η λογοτεχνική του παραγωγή  διακόπηκε απότομα το 1896, λόγω κορύφωσης της ψυχικής του ασθένειας που είχε ξεκινήσει δύο χρόνια πριν. Από το 1914 και μέχρι το θάνατό του, πέρασε τη ζωή του στο Δρομοκαϊτειο, όπου πέθανε από πνευμονία.

Κώστας Παπακωνσταντίνου

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου έχει σκηνοθετήσει στο παρελθόν  το διήγημα  του Αλ.Παπαδιαμάντη  «Οι Χαλασοχώρηδες», το θεατρικό έργο του Στανισλάβ Στρατίεβ «Το Ρωμαϊκό Λουτρό»  και την κινητή παράσταση «Εμείς, οι άλλοι» για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.  Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται  στο Θέατρο 104, σε δική του σκηνοθεσία, η νουβέλα  του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Μαζώχτρα», ενώ τον Μάιο του 2017 θα σκηνοθετήσει το έργο της  Νάντιας Δρακούλα «Το Σχοινάκι» στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», συμμετέχοντας  στη δράση του Εθνικού Θεάτρου «Συγγραφέας του μήνα».

POSTER

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Μιχαήλ Μητσάκης

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Κώστας Παπακωνσταντίνου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδριάνα Χαλκίδη

Κινησιολογία: Μαργαρίτα Τρίκκα

Μουσική: Βασίλης  Κουτσιλιέρης

Σκηνικά, κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Βίντεο παράστασης: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Σχεδιασμός αφίσας: Σίμος Παπαναστασόπουλος

 

INFO

ΑΥΤΟΧΕΙΡ

30 Νοεμβρίου 2016 – 26 Ιανουαρίου 2017

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη                   21:15

Πέμπτη                    21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ