Θέατρο

Το Video από το Addio Del Passato

Ένα θεατρικό έργο για τη διαχρονική σχέση μάνας-κόρης, μια σχέση που δεν αφορά μόνο στο παρελθόν, αλλά παραμένει παρούσα και στην ενήλικη ζωή, καθορίζοντας συχνά τις επιλογές των ανθρώπων, το Addio Del Passato της Λείας Βιτάλη, με την Ράνια Οικονομίδου και την Χρύσα Παπά

στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Κάππα.

Μία μάνα (Ράνια Οικονομίδου) και μία κόρη (Χρύσα Παπά) συναντιούνται στο πατρικό σπίτι για να εκτελέσουν μια οικογενειακή ιεροτελεστία: το παραδοσιακό κέικ της Τετάρτης. Μέσα στα σκεύη και τα υλικά της κουζίνας θα ανακατέψουν και τις μνήμες της κοινής τους ζωής, ανασύροντας μυρωδιές, ήχους, στιγμές και εν τέλει συναισθήματα. Το ταξίδι αυτό θα τους οδηγήσει αναπόφευκτα σε ένα ξεχασμένο τραύμα που έχει μείνει ανοιχτό.  Ήρθε η ώρα ν’ ακουστεί ή θα μείνει σιωπηλό για πάντα;

 

 

“Φαντάζομαι την ηρωίδα γύρω στα 40”, λέει ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης. “Έχει παντρευτεί νωρίς, έχει μεγαλώσει δύο παιδιά, έχει χωρίσει και τώρα βρίσκεται ξανά μόνη με τον εαυτό της. Νιώθει μετέωρη, αποτυχημένη σε κάποιους τομείς, αλλά και έτοιμη να δει τα πράγματα με πιο πολύ φως”.

Η συγγραφέας του έργου εμπλέκει στο παρόν πολλές ιστορίες και πρόσωπα του παρελθόντος υπογραμμίζοντας τη συνέχεια των σχέσεων, έτσι όπως διαμορφώνονται σε κάθε οικογένεια. Η Ράνια Οικονομίδου λέει: “Μεγαλώνοντας έχουμε όλοι ανάγκη να επουλώσουμε τις πληγές μας. Να εξηγήσουμε τα πράγματα μέσα μας και τελικά να οδηγηθούμε σε μια λυτρωτική συγχώρεση.

Και η Χρύσα Παπά συμπληρώνει:  «Πιστεύω πως η σχέση με τη μητέρα μας είναι η πιο καθοριστική στη ζωή μας. Χωρά όλα τα συναισθήματα. Από το θυμό στη  χαρά και από την αγάπη στον πόνο».

 

TσNikos Vourliotis KAPPA 2 final

 

Έργο ψυχαναλυτικής υφής το Αddio Del Passato (που στα ελληνικά σημαίνει ‘αντίο στα περασμένα’) κινείται, εκτός από την πραγματικότητα, και στο χώρο του υποσυνείδητου ακροβατώντας έτσι σκηνοθετικά στα όρια του μαγικού ρεαλισμού.

Με εναλλαγές χιούμορ και συγκίνησης, ο Γιώργος Παλούμπης χτίζει σιγά σιγά την ατμόσφαιρα που θα οδηγήσει τις δύο ηρωίδες σε αμοιβαίες εξομολογήσεις κι αποκαλύψεις. Η μουσική μοιάζει να αποτελεί συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στη μάνα και την κόρη και αποκτά ακόμη πιο ενεργό ρόλο  με την παρουσία ενός νεαρού κοριτσιού που παίζει επί σκηνής βιολί.(Κόνυ Ζήκου). Άλλωστε και ο τίτλος του έργου παραπέμπει ευθέως στην Τραβιάτα του Βέρντι….

Oι άντρες; Απόντες, αν και έχουν αφήσει το στίγμα τους. Πίσω από το οικογενειακό τραύμα κρύβεται η παρουσία ενός άντρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και για τις δύο γυναίκες. Σαν σκιές κινούνται στο πλάι του άλλες δύο αντρικές φιγούρες: ο σύζυγος της μάνας και ο πρώην σύζυγος της κόρης.

Το Αddio Del Passato της Λείας Βιτάλη ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία  το 2005 στο θέατρο Εμπρός  σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή.

TσNikos Vourliotis KAPPA 1 final

 

KΕΙΜΕΝΟ: Λεία Βιτάλη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γιώργος Παλούμπης

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ράνια Οικονομίδου, Χρύσα Παπά

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Θάλεια Ιστικοπούλου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αννίτα Καπουσίζη

Κορίτσι: Κόνυ Ζήκου

Μουσική Διδασκαλία: Μάριος Σαραντίδης

Διδασκαλία Βιολιού: Γεωργία Τσολάκη

Φωτο Νίκος Βουρλιώτης

M. Z