performance Κουκλοθέατρο

Μια χάρτινη Αντιγόνη στο Bios

Η Bread & Puppet, μία από τις πιο ριζοσπαστικές διεθνείς ομάδες θεάτρου, έρχεται στην Ελλάδα για μια εγκατάσταση και διαμονή τριών εβδομάδων στο BIOS με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας παράστασης που θα έχει τίτλο A Thing Done in a Seeing Place και θα παρουσιαστεί από 5-8 Μαρτίου.

Οι συντελεστές θα δουλέψουν εντατικά σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα και τους μαθητές του CYA (Cultural Year Abroad). Για αυτό και απευθύνουν στους ενδιαφερόμενους ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής έτσι ώστε να πάρουν μέρος στις πρόβες και στις παραστάσεις.

Η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι! Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν στις 18 Φεβρουαρίου στο BIOS από τις 3 μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Οι Bread and Puppet χρειάζονται επίσης τραγουδιστές καθώς θα χρησιμοποιήσουν μουσική από την αμερικανική παράδοση του Shape Note Singing.  Το Shape Note Singing είναι μια πρώιμη αμερικανική τετράφωνη αρμονία του 18ου και του 19ου αιώνα. Οι δυνατές, ζωντανές και καμιά φορά παράφωνες αρμονίες είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των παραγωγών των Bread and Puppet ήδη από τη δεκαετία του 70.  Για απορίες σχετικά με το τραγούδι μπορείτε να επικοινωνήστε με τον [email protected]

 

Η ιστορία του Βread and Puppet Theater

 

Ο θίασος ιδρύθηκε το 1963 από τον Peter Schumann στο Lower East side της Νέας Υόρκης.


Εκτός από τις παραστάσεις κουκλοθέατρου για παιδιά, τους παραγωγούς της ομάδας απασχολούσαν τα υψηλά ενοίκια, η αστυνομία, οι αρουραίοι στους δρόμους της Νέας Υόρκης, τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και της γειτονιάς. Ακολούθησαν πιο σύνθετες παραστάσεις θεάτρου στις οποίες η γλυπτική, η μουσική, ο χορός και η γλώσσα είχαν ισότιμο ρόλο. Οι μαριονέτες μεγάλωναν σε μέγεθος όλο και περισσότερο.

Κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, και στις εθνικές γιορτές, οι Bread and Puppet διοργάνωναν συστηματικές παρουσιάσεις με τη συμμετοχή παιδιών και μελών της τοπικής κοινότητας. Πολλές παραστάσεις πραγματοποιούνταν στο δρόμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, η ομάδα οργάνωσε πολύωρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι.

 

Το 1974, οι Bread and Puppet μετακόμισαν σε μία φάρμα στο Βερμόντ. Ο αχυρώνας που υπήρχε εκεί για 140 χρόνια, μεταμορφώθηκε σε μουσείο για μαριονέτες. Στο Βερμόντ ξεκίνησαν να διοργανώνουν το διήμερο ετήσιο φεστιβάλ με παραστάσεις κουκλοθέατρου και τίτλο Domestic Resurrection Circus μέχρι και το 1998.

 

Η εταιρεία συντηρείται περιοδεύοντας συχνά με παραστάσεις στην Αμερική και σε άλλες χώρες και πουλώντας τις εκδόσεις και τα πόστερ που φτιάχνει. Οι παραγωγές που περιοδεύουν ποικίλουν και περιλαμβάνουν παραστάσεις δημιουργημένες από τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, μέχρι παρελάσεις στο δρόμο, κάτι που απαιτεί τη συμμετοχή αρκετών εθελοντών.

 

Οι Bread and Puppet παραμένουν μέχρι σήμερα μία από τις παλαιότερες, μη κερδοσκοπικές, ανεξάρτητες εταιρείες θεάτρου στον κόσμο.


«Πιστεύουμε στο κουκλοθέατρο ως ολοκληρωμένη και ισχυρή γλώσσα που μπορεί να αγγίξει με τον ίδιο τρόπο άντρες, γυναίκες και παιδιά. Ελπίζουμε ότι τα έργα μας είναι αληθινά και λένε αυτό που πρέπει να ειπωθεί, και συμβάλλουν στην ευχαρίστηση και τη γνώση», υποστηρίζει ο δημιουργός της ομάδας PeterSchumann

 Bread and Puppet 2
Η ανυπότακτη Αντιγόνη την εποχή της τρομοκρατίας στο Bios

 

Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τη μετάφραση της λέξης Δράμα και Θέατρο στα αγγλικά και όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι:

Bread and Puppet 3

«Η λέξη Δράμα στην ελληνική γλώσσα περιγράφει αυτό που γίνεται, τη δράση, ενώ το Θέατρο σημαίνει ένα μέρος που πάει κανείς για να δει κάτι να γίνεται.  Στην παράσταση, η ιστορία της Αντιγόνης τοποθετείται στην εποχή της τρομοκρατίας με ασπρόμαυρες μαριονέτες από χαρτόνι και πίνακες ζωγραφικής. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι: η ανυπάκουη κόρη, ο αστυνομικός, το Κογκρέσο, η πολιτεία, 99% χορωδία, ο Τειρεσίας και ο θάνατος.

 Μ. Ζ 

 Bread and Puppet