Θέατρο Σκιών Παιδί Φεστιβάλ

Τρεις γενιές «Χαρίδημος» πίσω από τον μπερντέ

Την ιστορία του Θεάτρου Σκιών «Χαρίδημος» μπορούν να γνωρίσουν έως τις 10 Μαίου, όσοι επισκεφτούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

το φεστιβάλ αφιερωμένο στα 150 χρόνια του Λαϊκού Θεάτρου Σκιών «Χαρίδημος».

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει γελοιογραφίες και σατυρικά σκίτσα του Σωτήρη Χαρίδημου, ρεκλάμες παραστάσεων και χειρόγραφα βιβλία με πρωτότυπα κείμενα παραστάσεων του θεάτρου σκιών, αλλά και παραστάσεις. Την Παρασκευή 8 Μαΐου, στις 7.00 μ.μ θα παρουσιασθεί «Ο Καραγκιόζης Λογιστής»(με φιγούρες από δέρμα), αφιερωμένη στον Γιώργο Χαρίδημο. Την Κυριακή 10 Μαΐου, στις 12.00 μ.μ θα παιχθεί «Ο Γαμπρός του Κουτιού» (με φιγούρες από ζελατίνη), αφιερωμένη στον Σωτήρη Χαρίδημο. Τις παραστάσεις θα παρουσιάσουν οι καραγκιοζοπαίχτες Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής- Ναυπηγός Μηχ. Μηχ. Ε.Μ.Π. με μεταπυχιακές σπουδές στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, Χαράλαμπος Ρουμελιώτης- Γραφίστας, Απόφοιτος της Σχολής Βακαλό και Νικόλας Τζιβελέκης- Φοιτητής του τμήματος Θεατρολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

καραγκιώζης1

Ο Χρήστος Χαρίδημος (1895 -1970), ένας από τους σημαντικότερους καραγιοζοπαίκτες της γενιάς του, συνέβαλλε σε μέγιστο βαθμό στην διαμόρφωση και καθιέρωση του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο γιος του, Γιώργος (1925 -1996)  για περισσότερα από 50 χρονιά υπηρέτησε τον Ελληνικό Καραγκιόζη και αγωνίστηκε για την διατήρηση αυτής  της τέχνης με υποδειγματικό επαγγελματισμό και αυταπάρνηση. Ο μικρότερος γιος του, Σωτήρης, συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση με παραδειγματική πίστη και αφοσίωση.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»:
Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, Στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες Λειτουργίας: 10:00 – 20:00 & Κυριακή: 10:00 – 14:00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.