Παράσταση βασισμένη στο γιαπωνέζικο παραμύθι «Tsuki No Waguma» , με χρήση τρισδιάστατης απεικόνισης σκιάς, προβολές από αυτοσχέδιο χειροκίνητο προτζέκτορα και ζωντανή αφήγηση με την
συνοδεία πρωτότυπης ηλεκτρονικής μουσικής, «Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο», παρουσιάζεται 4,5 και 6 Μαρτίου στο Θέατρο Θησείο σε σκηνοθεσία Στάθη Τσεμπερλίδη και Αναστασίας Παράβα.
Λίγα Λόγια για την Παράσταση
Πρόκειται για ένα διαχρονικό παραμύθι για ενήλικες που τους ταξιδεύει στον Πόλεμο των Χαρακωμάτων, αναδεικνύοντας τις δραματικές συνέπειές του. Η παράσταση μιλά όμως και για την αγάπη, το θάρρος και την αυτοθυσία ενός μικρού κοριτσιού που ξεκινά ένα περιπετειώδες και δύσκολο ταξίδι για να σώσει την ψυχή του πατέρα του…
Η παράσταση σε πρώτο επίπεδο πραγματεύεται τις επώδυνες συνέπειες της βίας του πολέμου στον ψυχισμό του ανθρώπου. Αναφέρεται δε, ιδιαίτερα στο μετατραυματικό στρες εκείνων που ενώ καταφέρνουν να επιβιώσουν από τον πόλεμο, δυστυχώς βιώνουν έντονες δυσκολίες επανένταξης και κάποιες φορές αυτό το στρες αποβαίνει μοιραίο.
Υπάρχει για αυτούς πραγματική επιστροφή?
Μέσα από την αντίθεση της παιδικής, αμόλυντης, υγιούς ψυχής [της κόρης] και του επιβαρυμένου, αγχωμένου, αλλοιωμένου ψυχισμού του πατέρα αναδεικνύονται θεμελιώδεις αντιφατικές έννοιες, συναισθήματα και καταστάσεις όπως αγάπη – μίσος, υγεία – αρρώστια, ελπίδα – απελπισία, ζωή και θάνατος, η διαδρομή και μετάβαση ενός ανθρώπου από το ένα στο άλλο, η εξέλιξη και μεταμόρφωσή του.
Εν τέλει, και σε βαθύτερο επίπεδο μέσα από ένα παραμύθι, η παράσταση επεξεργάζεται το παράλογο, το μάταιο, το ανήκουστο. Δια μέσου των συναισθημάτων ενός παιδιού και του στρατιώτη πατέρα του, αλλά και μέσα από την δύναμη της ψυχής, την αθωότητα και την επιμονή ενός νέου, καθαρού ανθρώπου η παράσταση μιλά για την αλλαγή, για το φως που είναι πάντα εκεί.
Οι δε τεχνικές του θεάτρου σκιών και της αφήγησης παραμυθιού, σε μιαν ατμόσφαιρα αέρινη, άυλη, άχρονη λειτουργούν έτσι ώστε το ενήλικο κοινό, να «ρίχνει» τις άμυνες του και να αφήνεται στην εικόνα και τον βραδύ ρυθμό, όπως τα παιδιά.
Paramana Puppet Theatre
Το Κουκλοθέατρο ParaMana ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό να συνδυάσει το παραδοσιακό κουκλοθέατρο με νέες και καινοτόμες τεχνικές. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει τέσσερις παραστάσεις ενώ μέσα στο 2016 ετοιμάζει μια ακόμη καινούρια παραγωγή για ενήλικο κοινό τον ‘Hikaru’. Κάθε μία από αυτές τις καλλιτεχνικές δουλειές χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα και την πρωτοτυπία των τεχνικών που χρησιμοποιεί. Από τον Σεπτέμβριο και μέχρι το καλοκαίρι η ομάδα ταξιδεύει σε σχολεία όλης της Ελλάδας και παρουσιάζει παραστάσεις θεάτρου σκιών σε παιδιά και εφήβους στηρίζοντας με ποσοστό επί των εσόδων την οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». Παράλληλα, παρουσιάζει ιστορίες και για ενήλικο κοινό σε επιλεγμένα θέατρα και χώρους πολιτισμού.
Ταυτότητα παράστασης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αναστασία Παράβα, Στάθης Τσεμπερλίδης
Εμψύχωση φιγούρας-Ζωντανή Αφήγηση: Αναστασία Παράβα
Μουσική – Ήχος: Στέλιος Γιαννουλάκης
Κατασκευές-Φιγούρες, Σχέδια: Στάθης Τσεμπερλίδης
Πρότυπη Μηχανή Προβολής: Αποστόλης Σορολοπίδης
Φωτισμοί: Γεώργιος Καρακάντζας-Anima Theatre
Μετάφραση: Eliane Pauwels
Καλλιτεχνική επιμέλεια και διασκευή κειμένου: Μάγκη Πούπλη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Παράβας
Σχεδιασμός έντυπου υλικού, video: Κώστας Στεργίου, Στάθης Χρυσίδης
Τεχνική Κάλυψη: Λαέρτης Λιάγκος
Συμπαραγωγή: ParaΜana Puppet Theatre & Μανόλης Σάρδης / Pro4
θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
τηλέφωνο θεάτρου: 210-3255444
ώρες ταμείου : 17:00 – 20:30 (ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων)
πληροφορίες – κρατήσεις: καθημερινά 10.00 – 15.00
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή 4, Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Μαρτίου 2016
ώρα 21.00
τιμή εισιτηρίου: 10 € (ενιαίο)
Διάρκεια: 60 λεπτά
Ηλικίες: ενήλικες, 12+