Τον καιρό που ο Θάνος Μαντζάνας μου έδωσε την λίστα με τα (διαχρονικά) πολιτικά κείμενα, τα οποία επέλεξε για το πρότζεκτ “Δις-Αρμονία”, είχα μόλις διαβάσει ένα άλλο έργο του Σαραμάγκου.
Μου άρεσε πολύ ο τρόπος σκέψης και γραφής του, οπότε έσπευσα να διαβάσω το “Περί Τυφλότητας”. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό βιβλίο (στα όρια του σοκαριστικού σε πολλά σημεία), το οποίο βάζει τον αναγνώστη στη θέση να σκεφτεί πως, οτιδήποτε θεωρούμε ως δεδομένο στην πολιτισμένη καθημερινότητά μας μπορεί ωραιότατα και ταχύτατα να ανατραπεί. Κι εκεί πια ισχύουν οι νόμοι της ζούγκλας και της επιβίωσης.
Bέβαια πίσω απο την σουρεάλ ιστορία του Σαραμάγκου υπάρχει ο παραλληλισμός και οι ομοιότητες με την δική μας, σημερινή και πραγματική ζωή. Γιατί όλοι μας, είμαστε κατά μία έννοια “τυφλοί”, όταν πολύ συχνά αδυνατούμε (από επιλογή ή όχι) να δούμε ή να δράσουμε στις ένα σωρό αδικίες και δυστυχίες του κόσμου αυτού.
Το να γράψω ένα έργο για το βιβλίο αυτό ήταν κάτι πολύ ελκυστικό για μένα. Γενικότερα βέβαια μου αρέσει να γράφω μουσική για κάποιο άλλο μέσο ή με αφορμή ένα εξωμουσικό στοιχείο. Πολύ συχνά γράφω για εικόνα (βίντεο, φιλμ, θέατρο). Στη σύνθεσή μου – στην οποία έδωσα τον τίτλο Cycle– προσπάθησα να δείξω εν μέρει την αίσθηση της τυφλότητας και του χάους που προκαλείται σε μία τέτοια κατάσταση, όπου όλη η κοινωνία είναι μια κοινωνία τυφλών. Η χαώδης κατάσταση ακολουθείται από ένα εντελώς τονικό και λυρικό θέμα, που εκφράζει την ελπίδα (όχι όμως ξεκάθαρη αισιοδοξία) και το ερώτημα αν είναι δυνατόν να υπάρξει μια λύση, μια απάντηση, μια οργάνωση, μια έξοδος από την εφιαλτική αυτή τυφλότητα. Η ηρωίδα του βιβλίου πάντως, παρά τις εξωπραγματικές δυσκολίες, κατάφερε να πετύχει την επιβίωση και την ασφάλεια.
Τάνια Γιαννούλη