Μουσική

Τα πρώτα καλοκαιρινά ραντεβού της Κ.Ο.Α.

Με μία ωραία και μεγάλη μουσική βόλτα στην Αττική ξεκινάει το καλοκαίρι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ένα καλοκαίρι που προβλέπεται να είναι πλήρες διαφορετικών μουσικών εμπειριών και γι αυτό συναρπαστικό.

Η πρώτη συναυλία της θερινής σεζόν γίνεται την Πέμπτη 11 Ιουνίου, στον πανέμορφο κήπο του Βυζαντινού Μουσείου, με στόχο τη στήριξη του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ της Αίγινας (που φέτος συμπληρώνει την 10η χρονιά από την πρώτη διοργάνωσή του), με σολίστ την σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντόρα Μπακοπούλου και υπό τη μουσική διεύθυνση του 41χρονου Γάλλου αρχιμουσικού Nicolas Krauze. Η συναυλία αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο και το «πρελούδιο» της εμφάνισης της Ορχήστρας στο Φεστιβάλ, τέλη Αυγούστου, σ΄ένα ακόμα μουσικό ραντεβού μεταξύ των δύο θεσμών που τα τελευταία χρόνια συνεργάζονται τακτικά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι, το Κοντσέρτο για πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν και αποσπάσματα από τις δύο ορχηστρικές σουίτες από την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου η Κ.Ο.Α. συνεργάζεται για πρώτη φορά με την Ακαδημία Αθηνών για την πραγματοποίηση στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο της Λεωφόρου Πανεπιστημίου μίας συναυλίας, (21.00), για τους επίσημους προσκαλεσμένους της Ακαδημίας. Υπό τη μπαγκέτα του Nicolas Krauze και πάλι, και με σολίστ τον κορυφαίο στα πρώτα της βιολιά Γιώργο Μάνδυλα, η Κ.Ο.Α. θα ερμηνεύσει την Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι, το Czardas, για βιολί και ορχήστρα του Βιτόριο Μόντι, τον «Κορυδαλλό» του Γκριγκοράς Ντινίκου, τον Στοχασμό (Meditation) από την όπερα «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ, αποσπάσματα από τις δύο ορχηστρικές σουίτες από την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ και το Αυτοκρατορικό Βαλς (Βαλς του Κάιζερ) του Γιόχαν Στράους (υιού).

Κορυφαίοι μουσικοί στις τρομπέτες της Κ.Ο.Α. είναι οι Παναγιώτης Καίσαρης και Γιάννης Καραμπέτσος που θα «πρωταγωνιστήσουν» στις δύο επόμενες συναυλίες της Ορχήστρας: Η πρώτη πραγματοποιείται το Σάββατο 13 Ιουνίου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού, υπό τη μουσική διεύθυνση του Nicolas Krauze και η επόμενη ένα 24ωρο αργότερα στο υπαίθριο θέατρο Δεξαμενής του Δήμου Κρωπίας (Κορωπί), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Σφήττεια», υπό τη μουσική διεύθυνση του 25χρονου Βρετανού, ταχύτατα ανερχόμενου αρχιμουσικού William Kunhardt. Και στις δύο συναυλίες το πρόγραμμα είναι κοινό. Περιλαμβάνει: την Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι, το Κοντσέρτο για δύο τρομπέτες και έγχορδα του Αντόνιο Βιβάλντι, το Concertino Classico για δύο τρομπέτες του Γιόζεφ Χόροβιτς, , αποσπάσματα από τις δύο ορχηστρικές σουίτες από την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ και το Αυτοκρατορικό Βαλς (Βαλς του Κάιζερ) του Γιόχαν Στράους (υιού).

William Kunhardt

William Kunhardt

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» Πειραιά και νήσων Αργοσαρωνικού είναι και η συναυλία που θα δώσει η Κ.Ο.Α. στο Ευριπίδειο θέατρο της Σαλαμίνας, το Σάββατο 20 Ιουνίου (21.00), με σολίστ το Γιώργο Μάνδυλα και υπό τη μουσική διεύθυνση του William Kunhardt. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: την Εισαγωγή από την όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι, το Czardas, για βιολί και ορχήστρα του Βιτόριο Μόντι, τον «Κορυδαλλό» του Γκριγκοράς Ντινίκου, τον Στοχασμό (Meditation) από την όπερα «Θαΐς» του Ζυλ Μασνέ, αποσπάσματα από τις δύο ορχηστρικές σουίτες από την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ και το Αυτοκρατορικό Βαλς (Βαλς του Κάιζερ) του Γιόχαν Στράους (υιού).

Τα επόμενα καλοκαιρινά συναυλιακά ραντεβού της Κ.Ο.Α. είναι στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής και στο Αεροδρόμιο (21/6), με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τις συναυλίες (6/7 και 14/7) που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και στους Δελφούς (18/7), σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.