Μουσική

Στους ήχους του λαούτου το Tinos World Music Festival

Στο λαούτο, το έγχορδο μουσικό όργανο που κυριαρχεί αιώνες τώρα στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, εστιάζει φέτος το Tinos World Music Festival. Το λαούτο, στεριανό ή νησιώτικο,

που συγγενεύει με τον ταμπουρά, τη λάφτα, το σάζι και το ούτι, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας μουσικής παράδοσης αιώνων, βαθιά ριζωμένης στους λαούς που βρέχονται από τη Μεσόγειο – και όχι μόνο.

Καλεσμένοι του 3ου Tinos World Music Festival, που θα πραγματοποιηθεί όπως και πέρυσι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στη Χώρα της Τήνου (Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Μαΐου), είναι σολίστες και δεξιοτέχνες του λαούτου από την Ελλάδα και την Τουρκία που θα συμπράξουν επί σκηνής για να παρουσιάσουν ποικίλα ρεπερτόρια και διαφορετικές εκδοχές του λαούτου, αναδεικνύοντας τις συγγένειες αλλά και τη διαφορετικότητα των οργάνων και των μουσικών ειδών.

 

Manolakis

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Προφεστιβαλική εκδήλωση Πέμπτη 28 Μαΐου, ώρα 21:00 | Μικρή Σκηνή

Α’ μέρος: Γιώργης Μανωλάκης duo

Γιώργης Μανωλάκης: λαούτο

Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Β’ μέρος: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης Quartet

Αλέξανδρος Παπαδημητράκης: ούτι

Νίκος Παραουλάκης: νέυ

Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Γ’ μέρος: “Μουχαμπέτ”

Περικλής Παπαπετρόπουλος: σάζι

Cihan Turkoglu: σάζι, φωνή

Στρατής Ψαραδέλλης: πολίτικη λύρα

Κώστας Μερετάκης: κρουστά

 

Tinos World Music Festival

Παρασκευή, 29 Μαΐου, ώρα 21:30

Α’ μέρος: Γιώργης Μανωλάκης duo

Γιώργης Μανωλάκης: λαούτο

Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Μυημένος στην τέχνη του λαούτου από την ηλικία των οχτώ ετών, με δάσκαλο τον πατέρα του, Κώστα Μανωλάκη, έναν από τους σημαντικότερους λαουτίστες της γενιάς του, ο Γιώργης Μανωλάκης έχει εξελιχθεί σε σημαντικό δεξιοτέχνη του κρητικού λαούτου. Συνεπής απέναντι στην παραδοσιακή μουσική, πιάνει τον παλμό της και την ακολουθεί στην εξέλιξή της. Στη σύμπραξή του με τον κοντραμπασίστα Παύλο Σπυρόπουλο αυτοσχεδιάζουν έχοντας ως αφετηρία συνθέσεις από τους δύο προσωπικούς δίσκους του Γιώργη Μανωλάκη (Το σπαθί και Διττό: ο καύκος και η μέδουσα), καθώς και άλλες μουσικές φόρμες και παραδόσεις.

Papadimitrakis

Β’ μέρος: Αλέξανδρος Παπαδημητράκης Quartet

Αλέξανδρος Παπαδημητράκης: ούτι

Νίκος Παραουλάκης:, νέυ

Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

Παύλος Σπυρόπουλος: κοντραμπάσο

Χάρη στη μοναδική τεχνική που έχει αναπτύξει και την ιδιαίτερη αισθητική με την οποία προσεγγίζει το ούτι, ο Αλέξανδρος Παπαδημητράκης έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καταξιωμένους δεξιοτέχνες της γενιάς του. Πλαισιωμένος από τον Νίκο Παραουλάκη στο νέυ, τον Μανούσο Κλαπάκη στα κρουστά και τον Παύλο Σπυρόπουλο στο κοντραμπάσο, δημιουργούν ένα μουσικό σύνολο που αφομοιώνει ποικίλα παραδοσιακά ηχοχρώματα της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής, παρουσιάζοντας νέες συνθέσεις, αλλά και διασκευές. Διαφορετικές μουσικές φόρμες από τη Μικρά Ασία, τη Μαύρη Θάλασσα, τουρκικά και αραβικά μακάμ, φιλτράρονται μέσα από μια σύγχρονη, μινιμαλιστική, αυτοσχεδιαστική και πειραματική διάθεση δημιουργώντας ένα εξωτικό και άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

 

Σάββατο, 30 Μαΐου, ώρα 21:30

Α’ μέρος: Kryftó trio

Δημήτρης Βαρελόπουλος: λαούτο

Αλέξανδρος Καψοκαβάδης: λαούτο, φωνή

Γιώργος Κοντογιάννης: λύρα

Φίλοι και γνώριμοι από παλιά, αλλά και συνιδρυτές των «Ματ σε δύο υφέσεις», ο Δημήτρης Βαρελόπουλος, ο Γιώργος Κοντογιάννης και ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης έχουν αναπτύξει τους κώδικες που τους επιτρέπουν να επικοινωνούν ακόμα κι όταν παίζουν «Kryftó». Στο νέο τους μουσικό project, επαναδιαπραγματεύονται παλαιότερες δικές τους συνθέσεις, συνθέτουν νέες και προσεγγίζουν γνώριμες μουσικές και τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, χωρίς να αποκλείουν τις μουσικές «παρεκκλίσεις» και τους αυτοσχεδιασμούς. Λύρα με συμπαθητικές χορδές και λαούτα συνθέτουν το μουσικό τοπίο σε ένα διαρκές μουσικό παιχνίδι, σε ένα… Kryftó ήχων και ρυθμών.

Papapetropoulos - Tourkoglou

Papapetropoulos – Tourkoglou

Β’ μέρος: Μουχαμπέτ

Περικλής Παπαπετρόπουλος: σάζι

Cihan Turkoglu: σάζι, φωνή

Στρατής Ψαραδέλλης: πολίτικη λύρα

Κώστας Μερετάκης: κρουστά

Ο Τζιχάν Τούρκογλου, που κατάγεται από το σταυροδρόμι πολιτισμών της Ανατολίας, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσά τους και αναζητά τη μουσική του ταυτότητα, έχοντας πάντα τη διάθεση του ταξιδιώτη που θέλει να γυρίσει όλο τον κόσμο. Η συνάντησή του με τον δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο, έναν μουσικό που αποτελεί εγγύηση για κάθε αυθεντική παραδοσιακή μουσική σύμπραξη, έγινε στο Λαβύρινθο του Ross Daly και σήμανε την απαρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας που αποδίδει μοναδικούς και ενδιαφέροντες καρπούς, όπως το Μουχαμπέτ, που σημαίνει «αντάμωμα». Σε μια δυναμική σύμπραξη επί σκηνής με τον Στρατή Ψαραδέλλη στην πολίτικη λύρα και τον Κώστα Μερετάκη στα κρουστά, θα ξεδιπλώσουν το απόσταγμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που φέρει ο καθένας ξεχωριστά και θα αναζητήσουν τους δρόμους και τους τρόπους συνύπαρξης του νέου με το παλιό, του παραδοσιακού με το σύγχρονο, της ελληνικής με την τουρκική μουσική παράδοση.

Κυριακή, 31 Μαΐου, ώρα 10:00

Α’ μέρος

Murat Aydemir: ταμπούρ

Στρατής Ψαραδέλλης: πολίτικη λύρα

Psaradellis

Έχοντας στο ενεργητικό του δισκογραφία που περιλαμβάνει τόσο συμμετοχές σε άλμπουμ τρίτων όσο και προσωπικές δουλειές, διεθνείς συνεργασίες και συναυλίες σε όλο τον κόσμο, αλλά και σημαντική έρευνα στις ρίζες της κλασικής οθωμανικής μουσικής, ο Μουράτ Αϋντεμίρ συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους δεξιοτέχνες και δασκάλους του ταμπούρ παγκοσμίως. Σόλο ή και συμπράττοντας με τον Στρατή Ψαραδέλλη, έναν δεξιοτέχνη στην πολίτικη λύρα, θα ερμηνεύσουν έργα συνθετών που έχουν σφραγίσει με το έργο τους την οθωμανική μουσική, όπως του θρυλικού μουσικοσυνθέτη Tanburi Cemil Bey.

Β’ μέρος: Xylouris / White

Το project αυτό έφερε κοντά δύο μεγάλους δασκάλους: τον Jim White, ιδρυτή του διεθνούς φήμης αυστραλέζικου τρίο Dirty Three, και τον Γιώργο Ξυλούρη, τον λαουτιέρη που έχουν αποκαλέσει «το μέλλον της κρητικής μουσικής». Αυθεντικός ερμηνευτής της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, γόνος της θρυλικής μουσικής οικογένειας των Ξυλούρηδων και εξαιρετικός δεξιοτέχνης, ο Γιώργος Ξυλούρης μεταχειρίζεται με σεβασμό την πολύτιμη παράδοση, μετατρέποντάς την σε κάτι μοναδικό και διαφορετικό, που φέρει τη προσωπική του σφραγίδα. Η σύμπραξή του με τον Τζιμ Γουάιτ, του οποίου το post-punk παρελθόν και οι συνεργασίες με ονόματα-θρύλους της διεθνούς μουσικής σκηνής (ανάμεσά τους, την P.J. Harvey, τον Nick Cave, τους White Magic, τον Bonnie Prince Billy και την Cat Power), αποτελούν «εγγύηση ποιότητας», αλλά εξάπτουν και την περιέργεια για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Κάποιος είπε για τον Γουάιτ πως είναι μοναδικός ο τρόπος με τον οποίο αποδομεί ένα τραγούδι και το επανασυνθέτει, ενσωματώνοντας προσωπικά του στοιχεία. Αυτό είναι και το κοινό σημείο επαφής μεταξύ των δύο μουσικών, που το ανακάλυψαν όταν έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά πριν από χρόνια στη Μελβούρνη και έκτοτε γυρίζουν τον κόσμο συγκεντρώνοντας και δημιουργώντας μουσικές εμπειρίες.

info

Tinos World Music Festival: 3ος χρόνος

Παρασκευή 29, Σάββατο 30 & Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου

Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.