Μουσική Όπερα

Στο Εθνικό η Όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή

Στην Κεντρική Αίθουσα του κτηρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, αντί του Μεγάρου Μουσικής, θα παρουσιαστεί τελικά, στις 27 και 29 Ιουλίου, η όπερα Λεόντιος και Λένα του Κορνήλιου Σελαμσή, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το Φεστιβάλ Αθηνών.

Η όπερα Λεόντιος και Λένα βασίζεται στο θεατρικό κείμενο του ρομαντικού Γερμανού συγγραφέα Γκέοργκ Μπύχνερ. Η πλοκή του αρχικού κειμένου διατηρείται στην εκδοχή της όπερας, ενώ το λιμπρέτο είναι μια ανασύνθεση και συμπύκνωση από το γερμανικό κείμενο του 1836. Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται από τον Μπύχνερ έχουν περιοριστεί εδώ σε εκείνα που έχουν κρίσιμη δραματουργική λειτουργία και οι τέσσερις τραγουδιστές που χρησιμοποιεί ο συνθέτης εναλλάσσονται σε όποιους ρόλους είναι απαραίτητοι για την προώθηση της ιστορίας. Στο έργο χρησιμοποιείται μια ορχήστρα δωματίου που έχει ισότιμο ρόλο με την επί σκηνής δράση, καθώς πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τοποθεσίες, τις εποχές και τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας αποδίδονται από ηχητικές κατασκευές, οι οποίες συμπληρώνουν τη δυναμική και την εικαστική λειτουργία του θεάματος.

Ο 34χρονος Κορνήλιος Σελαμσής, γνωστός για τα οπερατικού χαρακτήρα έργα του και τις δουλειές του στο θέατρο, αυτή τη φορά παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό με μια ολοκληρωμένη όπερα.

Μαζί του συμπράττουν καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές υπό τη μουσική διεύθυνση του Bas Wiegers. Τους ρόλους αναλαμβάνουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Λεόντιος), η Θεοδώρα Μπάκα (Λένα), ο Χάρης Ανδριανός (Βαλέριο), η Ευαγγελία Καρακατσάνη (γκουβερνάντα). Συμμετέχει το μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αργύρης Ξάφης.

Συντελεστές

Λιμπρέτο Γιάννης Αστερής

Πρωτότυπη μουσική Κορνήλιος Σελαμσής

Μουσική διεύθυνση Δημήτρης Μποτίνης

Σκηνοθεσία Αργύρης Ξάφης

Κίνηση Amalia Bennett

Σκηνικά Ελένη Παπαναστασίου, Γιάννης Κιτάνης

Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος

Ερμηνεύουν

Λεόντιος: Τάσης Χριστογιαννόπουλος

Λένα: Θεοδώρα Μπάκα

Βαλέριο: Χάρης Ανδριανός

Γκουβερνάντα: Ευαγγελία Καρακατσάνη

Συμμετέχει το μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble