Μουσική

Σύγχρονη Μουσική της Μεσογείου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Μία ιδιαίτερη μουσική συνάντηση, τριών δεξιοτεχνών μουσικών, παρουσιάζει το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, στη συναυλία MUSICA IN MEDIA TERRA (Σύγχρονη Μουσική της Μεσογείου).

O Ross Daly, η Κέλυ Θωμά και ο Βασίλης Ρακόπουλος, που έχουν επιβεβαιώσει στο παρελθόν την δυνατότητα να γεφυρώνουν εντελώς διαφορετικά μουσικά αρχεία και προσεγγίσεις, συναντώνται και πάλι την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, με εξερευνητική διάθεση και πειραματικό ήθος.

Πριν δέκα χρόνια το Iris project το επιβεβαίωσε, δίνοντας ένα CD διεθνούς απήχησης και καταπληκτικές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τώρα οι τρεις, διαφορετικής προέλευσης μουσικοί, καλούνται να πειραματιστούν σε ένα ιδιαίτερο επίπεδο, εκτέλεσης και συγκινησιακού περιεχομένου, που οριοθετείτε από την γνησιότητα της παραδοσιακής μουσικής της ευρύτερης Μεσογείου και τις σύγχρονες εκφραστικές αναζητήσεις της δυτικής μουσικής.

 

+γ+φ+¬_Ζ_+__Κ+-+υ

Λίγα λόγια για το concept

Στον σύγχρονο μουσικό κόσμο, η συνύπαρξη στοιχείων διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης ανοίγει νέους ορίζοντες και οδηγεί σε μια ανανεωμένη προσέγγιση της μουσικής αφήγησης. H ένταξη παραδοσιακών μουσικών ιδιωμάτων στην τεχνοτροπία της Δυτικής Μουσικής και αντιστρόφως, δίνει πλούσιους συνδυασμούς συναισθημάτων καθώς προσθέτει νέα χρώματα και διάρκειες στις δραματουργικές βαθμίδες.

Η ιδιαιτερότητα των ηχοχρωμάτων και τα μελωδικά ιδιώματα της Μεσογείου επιβεβαιώνουν το χαρακτηριστικό της λιτότητας και καθαρότητας που κυριαρχεί στον Πολιτισμό της. Οι διαφορετικές νότες της Μεσογείου μεταφέρουν φωτεινότητα, ζεστασιά και αισιοδοξία στο μουσικό οικοδόμημα της Δύσης. Από την άλλη το Δυτικό οικοδόμημα, με τις καλώς συγκερασμένες νότες και τους αυστηρούς αρμονικούς κανόνες, μπορεί να επηρεάσει θετικά την οικονομία της παραδοσιακής μουσικής αφήγησης.

Η αυτονομία, η αλληλεπίδραση και τα όρια συνύπαρξης μουσικών ιδιωμάτων και δομών διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης αποτελούν μια ισχυρή πρόκληση για τους δημιουργούς και μελετητές της μουσικής. Εδώ ακριβώς τοποθετείται το περιεχόμενο και ο εξερευνητικός στόχος της συναυλίας.

 

Ross_Daly

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Ross Daly  κρητική λύρα / ραμπάμπ / ταρχού

Κέλυ Θωμά κρητική λύρα

Βασίλης Ρακόπουλος κλασική κιθάρα

Άγγελος Πολυχρόνου  κρουστά

Πέτρος Βαρθακούρης μπάσο