Μουσική

«Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου στη Στέγη

Η αρχαία Ρώμη, ο Πρίαπος, όργια, ρήτορες, λωποδύτες και 106 μουσικοί πάνω σε μία σκηνή.

Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου στις 23 και 24 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το «Σατυρικόν» του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Πρόκειται για πρωτότυπο μουσικό έργο για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, το οποίο καταγράφει το ήθος της οργιαστικής ιμπεριαλιστικής Ρώμης του πολέμου, του άκρατου σεξ και της αχαλίνωτης φαγοποσίας.

«Τι να πω; Αυτό το έργο με έχει παγιδέψει… Η διπρόσωπη εποχή μας του ανήκει», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Satyricon». Το αθυρόστομο και γλαφυρό έργο για την ασύδοτη εποχή του «σχιζοφρενούς» Νέρωνα, είναι μόνο έργο που άφησε ο Τίτος Γάιος Πετρώνιος (61μ.Χ) και δεν εκδόθηκε ποτέ ενόσω ζούσε. Σήμερα, στα χέρια του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου αποκτά μία concertante μορφή που οδηγείται στην όπερα. Αυτό είναι το Σατυρικόν του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ένα πρωτότυπο μουσικό έργο για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα με 106 μουσικούς πάνω στη σκηνή.

Μία τεράστια μυθιστορηματική «πλάκα» με ήρωες τρεις συμπαθέστατους, πάμπτωχους, αλητάμπουρες, πανηδονιστές νεαρούς. Ο Εγκόλπιος, πρώην μονομάχος της πρώιμης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο σύντροφός του Άσκυλτος και το τρίτο πρόσωπο που μπαίνει ανάμεσά τους και, αντί να τους χωρίσει, τους συντροφεύει στις περιπέτειές τους, στα όργια που τους καλούν, σε δείπνα, τελετές του Πρίαπου, κυνηγητά, αλλά και σε κάθε άλλη ταλαιπωρία τους στους δρόμους της αρχαίας Ρώμης.

Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας και ρεπερτορίου, που αποτελούν προτάγματα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius, «Σατυρικόν», συνθέτει αυτό το μεγάλης κλίμακας έργο το οποίο θα ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με σολίστες το Γιάννη Χριστόπουλο (τενόρο) και την Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο).

 

Loukas_Karytinos

Συντελεστές

Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός

Με τη Μικτή Χορωδία Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Διδασκαλία χορωδίας: Μιχάλης Οικονόμου

Σολίστες: Γιάννης Χριστόπουλος, Άννα Στυλιανάκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια και Οργάνωση-Εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κεντρική Σκηνή: 20:30

Διάρκεια: 80 λεπτά