Μουσική

«Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi»

Για ένατη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι της Τήνου», και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου, διοργανώνεται μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Ο Χατζιδάκις αγαπούσε τον Vivaldi».

Το Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας, με τη σοπράνο και συνεργάτιδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ιωάννα Φόρτη, θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, που θα μας ταξιδέψει στα πιο ρομαντικά μουσικά μονοπάτια. Ξεκινώντας από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης και τα τοπία του Vivaldi, πετούν πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια με τη ταραντέλα του Raffaele Calace, κάνουν μια στάση στα Επτάνησα με την Chitarrata του Σπύρου Σαμάρα, ερμηνεύουν αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη και ποιητή με την αφορμή της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από τον θάνατό του, και καταλήγουν στην σύγχρονη κινηματογραφική μουσική του Nicola Piovani, για να μην ξεχνάμε ποτέ πως… η Ζωή είναι ωραία (από την ταινία La Vita e bella).

 

 

Το Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» αποτελούν οι

Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο

Μιχάλης Σιδηρόπουλος, μαντολίνο

Γιάννης Γουμενάκης, μαντόλα

Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μαντολοντσέλο

Βασιλική Λεοντάρη, κιθάρα

Συμμετέχει ο Raffaele La Ragione, μαντολίνο

 

Ιωάννα Φόρτη

 

Οι συνεργασίες της Ιωάννα Φόρτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνουν σημαντικούς συνθέτες, μαέστρους, τραγουδιστές και σκηνοθέτες. Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους αξιόλογους ελληνικούς πολιτιστικούς φορείς (Εθνική Λυρική Σκηνή, Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Δημητρίων, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, ομάδα Vasistas, BIOS κ.ά.) Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται τακτικά με την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων» και τη Neuköllner Oper του Βερολίνου.

Έχει επτά δισκογραφικές συμμετοχές ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει ο δίσκος με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη Zorbas Ballet, Adagio, Carnaval (Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα του Montréal, Ορχήστρα Philharmonia, μουσική διεύθυνση: Charles Dutoit) που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία DECCA και τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου κλασικού δίσκου του 2004 από τους New York Times.