Μουσική

Μίκης προς Ν. Ξυδάκη: Ο πολιτισμός ήταν πάντα μια καταφυγή

Επίσκεψη στον κ. Μίκη Θεοδωράκη με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού των 90 χρόνων του έκανε την Τρίτη 12 Μαΐου ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης.

«Ηρθα να αποτίσω φόρο τιμής σε σας, μια βουνοκορφή του ελληνικού πολιτισμού», είπε ο υπουργός προς τον κορυφαίο συνθέτη, ο οποίος πρόσφερε στον κ. Ξυδάκη ένα αντίτυπο του έργου που βασίζεται σε τρεις κύκλους τραγουδιών του, τών «Διόνυσος», «Τα Πικροσάββατα» και «Ασίκικο Πουλάκη».
Στη μακρά συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Θεοδωράκης ξετύλιξε εμπειρίες του πολλών ιστορικών στιγμών της ελληνικής κοινωνίας, τις οποίες έζησε και στις οποίες συχνά πρωταγωνίστησε- από την Κατοχή και την Μακρόνησο έως τις συναυλίες του σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αλλά και μετά τη Μεταπολίτευση.
«Η ζωή δε σταματά ποτέ, παρ’ όλες τις δυσκολίες», είπε ο κ. Θεοδωράκης, αναφερόμενος στη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας. «Ο ελληνισμός ανταπεξήλθε σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Ακόμα και τότε, ο πολιτισμός ήταν μια καταφυγή». Και πρόσθεσε ότι ο πολιτισμός, στην ουσιαστική, αυθεντική του εκδοχή, αποτελεί και τον καλύτερο πρεσβευτή μας στο εξωτερικό.