Μουσική

«Medea Electronique» από τη Σελλασία στη Στέγη

Εικοσιπέντε μουσικοί από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μια multi-media αυτοσχεδιαστική performance, σήμερα Παρασκευή 31  Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αυτοσχεδιάζοντας στη Στέγη».

H Medea Electronique είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 2009, το ερευνητικό εργαστήριο-residency Koumaria, σε έναν ελαιώνα λίγο έξω από ένα μικρό χωριό της Λακωνίας, τη Σελλασία. Φέτος, οι συμμετέχοντες του Medea Electronique Koumaria 2014 Residency παρουσιάζουν στη Στέγη το συλλογικά παραγόμενο αποτέλεσμα της δεκαήμερης διαμονής τους στη Σελλασία.

Παράλληλα, η Medea Electronique, με την υποστήριξη του ICASP, παρουσιάζει το ντοκυμανταίρ Koumaria: Improvising across boundaries in new media art and community (Κουμαριά: Αυτοσχεδιάζοντας ανάμεσα στα όρια της τέχνης νέων μέσων και της κοινότητας).

Η θεματικήτου residency για το 2014 επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση της συνεργατικής new media art και της τοπικής κοινότητας. Με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και τις εφαρμογές των νέων μέσων, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο εμπνέονται από την ελληνική φύση και αναπτύσσουν έναν cross-media πολυπολιτισμικό διάλογο, με σκοπό την παραγωγή και την παρουσίαση συλλογικού αυτοσχεδιαστικού έργου. Ο τίτλος του φετινού residency είναι «αυτοσχεδιασμός και πολιτική, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα».

Πώς μπορούν οι καλλιτέχνες να συμβάλλουν στην «κοινότητα» εγκαινιάζοντας ένα διαπολιτισμικό διάλογο; Πώς μπορεί η συνεργατική τέχνη να συνδράμει στη δημιουργία και ώσμωση μεγαλύτερης κλίμακας κοινοτήτων; Με ποιον τρόπο μπορεί να αρθρώσει λόγο προς τέτοιες κοινότητες ανθρώπων, συμμετέχοντας στη συγκρότηση της ταυτότητάς τους;

Medea Electronique / ISE ENSEMBLE: Χάρης Γερμανίδης, Παναγιώτης Γουμπούρος, Tim Ward, Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Θοδωρής Ζιούτος, Ιωάννα Καμπυλαυκά, Κλεοπάτρα Κοραή, Eric Lewis, Michael Larsson, Χρήστος Λάσκαρης, Γιάννης Λώλης, Μανώλης Μανουσάκης, Guido De Flaviis, Έλλη Περιστεράκη, Αγγελική Πούλου, Δημήτρης Τίγκας

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες:

Patrick Boivin: videoartist (Καναδάς)

Ellen Waterman:μουσικός (Καναδάς)

Michael Waterman: sound artist (Καναδάς)

Nirit Rchavi*: χορεύτρια/χορογράφος (Ισραήλ)

Alissa Moxley: video artist (ΗΠΑ)

Κατερίνα Αντωνοπούλου: βίντεο / γραφικά / περφόρμανς (Ελλάδα)

Alfredo Pechuan Roca (Ισπανία)

Κατερίνα Τουμπά: χορεύτρια / περφόρμανς (Ελλάδα)

Stéphane Charpentier:περφόρμερ(Γαλλία)

Έκτακτη συμμετοχή:

Alessandra Leone: motion graphics / live visuals (Ιταλία)

*Η Nirit Rechavi συμμετέχει στο Koumaria Residency με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

20:00 Προβολή του ντοκυμανταίρ Koumaria Residency

Διάρκεια: 70’

Διάλειμμα

21:45 Συναυλία

Διάρκεια: 45’

Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.