Μουσική

Με «Οκτώ Ανέμους» ο Σωκράτης Σινόπουλος στη Στέγη

Ο ήχος του Σωκράτη Σινόπουλου στην πολίτικη λύρα είναι χαρακτηριστικός και νιώθει κανείς πως μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα πολιτισμικής ιστορίας και «ελληνικότητας», αλλά παράλληλα ότι

παραμένει ανοιχτός σε όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις ή μουσικές προκλήσεις.

Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό χαρακτηριστικό του άλμπουμ Eight Winds, που θα παρουσιάσει με το κουαρτέτο του στις 24 Οκτωβρίου στη Στέγη. Πρόκειται για ένα άλμπουμ που το διακρίνει «η πολυσυλλεκτικότητα των προτάσεων» και για ένα μουσικό υλικό «ικανό να οδηγεί και να οδηγείται από και προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», παρουσιάζοντας ένα αποτέλεσμα στο οποίο «ομογενοποιούνται απομακρυσμένες επιδράσεις και λεξιλόγια».

Καθόλου τυχαία και η σύγκλιση των τεσσάρων συνεργατών του Κουαρτέτου, το οποίο «διακρίνεται από ερευνητικό πνεύμα, παγκοσμιότητα, εκλέπτυνση, αφαίρεση και μουσικότητα», χωρίς να Sinopoulos02_photo by N. Mastorasχάνει το ελληνικό και μεσογειακό ηχόχρωμα. Οι οκτώ άνεμοι, στους οποίους αναφέρεται ο τίτλος του άλμπουμ, είναι η Τραμουντάνα ή Βοριάς (Β), ο Γραίγος ή Μἐσης (ΒΑ), ο Λεβάντες ή Απηλιώτης (Α), ο Σορόκος ή Εύρος (ΝΑ), η Όστρια ή Νοτιάς (Ν), ο Γαρμπής ή Λίβας (ΝΔ), ο Πουνέντες ή Ζέφυρος (Δ) και ο Μαΐστρος ή Σκίρων (ΒΔ).

Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο Eight Winds, στη γνωστή μας γερμανική εταιρία ECM και σε παραγωγή του εμβληματικού ιδρυτή και διευθυντή της, Manfred Eicher. Οι μουσικοί άνεμοι, δηλαδή τα χιλιάδες διαφορετικά ακούσματα, στυλ, είδη, τάσεις ενός σημερινού δημιουργού αλλά και ακροατή, μπορούν να γεννήσουν άπειρους συνδυασμούς από και προς τα χθες-σήμερα-αύριο. Τα κομμάτια του άλμπουμ είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικά και. έως ένα βαθμό, γραμμένα με νότες. Ο Σινόπουλος περιγράφει αυτή την ιδιαίτερη ποιητική ως «ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τίτλος του άλμπουμ περιγράφει, τρόπον τινά, τη μουσική μας τεχνοτροπία και αισθητική κατεύθυνση…».

Η μουσική του Eight Winds, αν και έχει σαφείς αναφορές στην ελληνική μουσική παράδοση, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μέσα από τον ήχο της πολίτικης λύρας του Σινόπουλου, αλλά και μέσα από το πιάνο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, το κοντραμπάσο του Δημήτρη Τσεκούρα και τα κρουστά του Δημήτρη Εμμανουήλ. Τέσσερις μουσικοί και τέσσερα χρόνια κοινής πορείας. Ξεκίνησαν με διασκευές από την εγχώρια παράδοση. Προχώρησαν και επικεντρώθηκαν σε πρωτότυπα θέματα του Σινόπουλου, ενός συνθέτη έμπειρου και ανοιχτού σε συνεργασίες από διαφορετικούς χώρους όπως η τζαζ και η σύγχρονη μουσική.

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
Σχεδιασμός ήχου/ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης
Σχεδιασμός και επιμέλεια φωτισμού: Μαρία Βενετάκη
Video: Θωμάς Φίλιος

Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015
Μετά τη συναυλία, συζήτηση με τον Σωκράτη Σινόπουλο

Πληροφορίες
Στέγη Γραμματων και Τεχνών
Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 10 – 15 – 18 – 28 € | Μειωμένο ή Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22€
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20€ ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€ Συνοδός ΑΜΕΑ: 10€
Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800
Συγγρού 107