Μουσική

Markos Chaidemenos Trio και Je Swing στο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ

Με το Markos Chaidemenos Trio και τους Je Swing συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 12 Ιουνίου για δεύτερη μέρα το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ / New Generation 2, που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο οποίο η νέα γενιά της ελληνικής τζαζ σκηνής, μέσα από επιλεγμένους αντιπροσώπους της, δείχνει την δυναμική, την τόλμη, την φαντασία και την δεξιοτεχνία της.

Markos Chaidemenos Trio

Ο Μάρκος Χαϊδεμένος είναι πτυχιούχος στο κλασικό πιάνο από στο ωδείο Αθηνά, με άριστα και καθηγητή τον Ηλία Αργυρόπουλο. Τον Ιούνιο του 2014 πήρε πτυχίο και στο τζαζ πιάνο με καθηγητή τον Σπύρο Μάνεση, επίσης με άριστα και επιτροπή πτυχιακής συναυλίας αποτελούμενη από τον Γιώργο Κοντραφούρη, την Ειρήνη Κωσταντινίδη, τον Γιάννη Παπαναστασίου, τον Σπύρο Μάνεση, τον Γιώργο Αργυρόπουλο και τον Νίκο Παναγιωτάκη.

Ο Χαϊδεμένος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη ξεχωρίσει με το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του και εγγράφεται –μαζί με τους συμπαίκτες του στο τρίο με το οποίο εμφανίζεται στη Στέγη– στους πολλά υποσχόμενους και ανερχόμενους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Μάρκος Χαϊδεμένος: πιάνο

Κώστας Πατσιώτης: κοντραμπάσο

Γιώργος Κωστελέτος: τύμπανα

 

Je swing

Οι Je swing είναι μια μουσική παρέα που δραστηριοποιείται στο χώρο της σουίνγκ-τζαζ μουσικής και του γαλλικού ιδιώματος jazz manouche, που είναι εμπνευσμένο από τη μουσική του μεγάλου τσιγγάνου κιθαρίστα Django Reinhardt (1910-1953).

Δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2012 από τέσσερις μουσικούς, τον Αντώνη Αρφάνη και τον Γιώργο Χρονόπουλο στις κιθάρες, τον Γιώργο Βεντουρή στο κοντραμπάσο και τον Γιώργο Τσιατσούλη στο je swingακκορντεόν. Αρχικά, η μπάντα είχε προσανατολισμό στην ορχηστρική εκδοχή του σουίνγκ και της τσιγγάνικης τζαζ. Όμως, το χειμώνα του 2014 προστέθηκε στη μουσική παρέα των Je swing και η Ειρήνη Τριανταφυλλίδη, η οποία με το τραγούδι και τους φωνητικούς της αυτοσχεδιασμούς εμπλούτισε το ηχόχρωμα της μπάντας και συνέβαλε στο να διευρυνθεί το ρεπερτόριο και προς τη φωνητική τζαζ.

Η μουσική ατμόσφαιρα εναλλάσσεται από τη γλυκιά μελαγχολία μιας τζαζ μπαλάντας μέχρι τη διασκεδαστική και χορευτική διάθεση των uptempo σουίνγκ, με μελωδίες δανεισμένες από ολόκληρο το φάσμα της ευρωπαϊκής και αμερικάνικης τζαζ της περιόδου 1920-1960.

Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο

Ειρήνη Τριανταφυλλίδη: τραγούδι

Αντώνης Αρφάνης: κιθάρα

Γιώργος Χρονόπουλος: κιθάρα

Γιώργος Τσιατσούλης: ακκορντεόν

Πληροφορίες

12 Ιουνίου 2015, 21.00

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ταράτσα