Μουσική Οι δημιουργοί γράφουν

Μαρία Πανοσιάν: Η Μελωδία της Αυτογνωσίας

Για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Δις αρμονία» και το πώς η «Απολογία του Σωκράτη» του Πλάτωνα την οδήγησε στη «Μελωδία της Αυτογνωσίας» γράφει στο artplay.gr η Μαρία Πανοσιάν.

“Συνήθως για να ενεργοποιηθεί και να δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης χρειάζεται ένα κίνητρο. Αυτό συνέβει και σε μένα πριν απο περίπου ένα χρόνο, όταν επικοινώνησε μαζί μου ο Θάνος Μαντζάνας και μου πρότεινε να συμμετέχω κι εγώ σε αυτή την σπουδαία ιδέα που ονόμασε “Δις αρμονία“.

Μέσα από 52 πολιτικά κείμενα λοιπόν, επέλεξα να δουλέψω το δικό μου έργο, πάνω στην Απολογία του Σωκράτη ( Πλάτωνας). Μάζεψα λίγα πράγματα, το λαπτοπ και το πλήκτρο μου και έφυγα για 5 ημέρες στην Ορεινή Κορινθία και έμεινα σε ένα όμορφο ξύλινο σπιτάκι για να μπορέσω να διαβάσω ξανά το βιβλίο και να γράψω κοντά στη φύση με ηρεμία. Ο συγκλονιστικός λόγος του Σωκράτη, δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν, σαν να περιγράφει το σήμερα.

Όλο το θέμα είναι μέσα μας βαθειά και θέλει δουλειά. Είναι ο χαρακτήρας μας, η στάση μας στα πράγματα, η συμπεριφορά στους συνανθρώπους μας, και οι πράξεις μας στο τέλος που είναι τελικά οι πολιτικές μας πράξεις. Έτσι πήρε και τον τίτλο του το έργο μου ” Η μελωδία της αυτογνωσίας”.

Μαρία Πανοσιάν