Μουσική

Latinitas Nostra: Ένα νέο μουσικό ταξίδι στη Στέγη

Ένα χρόνο μετά την παράσταση Ένας Άγγλος ταξιδευτής στο Λεβάντε, που βασίστηκε στο έργο του John Dowland και την οθωμανική μουσική, οι Latinitas Nostra επιστρέφουν

στη Στέγη για να παρουσιάσουν το «…αφού σε λίγο θα πλαγιάζω μες στο χώμα…».

Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι ή, μάλλον, μια «γέφυρα» ανάμεσα στη Chapelle Royale του Λουδοβίκου ΙΔ΄ και σε έναν τεκέ του Πειραιά.
Αυτή τη φορά, οι Latinitas Nostra εξερευνούν τη γαλλική θρησκευτική μπαρόκ μουσική του 17ου αιώνα, με έμφαση στα Αναγνώσματα του Σκότους, και στην πορεία συναντούν τα ρεμπέτικα και τους αμανέδες, σε μια μουσική αφήγηση που πραγματεύεται τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη. Σε αυτά τα δύο –φαινομενικά διαφορετικά μεταξύ τους– είδη αναζητούν έναν κοινό ήχο και μια κοινή διάθεση που τα ενώνει αλλά και τα διαχωρίζει.

Η ηχητική εκφορά του εβραϊκού αλφαβήτου στα Αναγνώσματα, που είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά θρησκευτικά μουσικά κείμενα της Καθολικής Εκκλησίας, συνδέεται μακρινά με το αμάν του αμανέ και γεννά το αίσθημα της χαρμολύπης μέσα από το τραγούδι. Μια σπάνια ηχητική περιπλάνηση που ταιριάζει στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών του Πάσχα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των François Couperin, Michel Richard Delalande, Sébastien de Brossard κ.ά.

A7

Συντελεστές

Θεοδώρα Μπάκα: τραγούδι
Έλενα Κρασάκη: τραγούδι
Αυγερινή Γάτση: τραγούδι
Μιχάλης Κουλουμής: βιολί
Βασίλης Τσιγερίδης: κανονάκι
Θύμιος Ατζακάς: ούτι, κιθάρα
Ευγένιος Βούλγαρης: γυαϊλί ταμπούρ, μπουζούκι
Ιάσων Ιωάννου: μπαρόκ βιολοντσέλο
Ανδρέας Λινός: μπάσο βιόλα
Δημήτρης Τίγκας: βιολόνε
Θοδωρής Κίτσος: θεόρβη, μπαρόκ μαντολίνο
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: εκκλ. όργανο, τσέμπαλο

info

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 20:30
Τιμές εισιτηρίων: 15 – 18 – 28 € | Μειωμ. 10 – 12 – 15 € | Άνεργοι 5 €

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συζήτηση μετά την συναυλία με τους Latinitas Nostra
Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών