Μουσική

Kafka-Fragments: ‘Οταν η δαιμονική γλώσσα του Κάφκα γίνεται μουσική

Το έργο του György Kurtág, για σοπράνο και βιολί, Kafka-Fragments (1985-87),  παρουσιάζει στις 17 και 18 Απριλίου η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για ένα έργο διάρκειας μίας ώρας,

το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερης διάρκειας έργα του συνθέτη, και αποτελείται από 40 συνθέσεις που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και επτά λεπτά.
Βασισμένο σε αποσπάσματα από τα ημερολόγια και τις επιστολές του συγγραφέα Φραντς Κάφκα, το έργο δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο κύκλο τραγουδιών, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, αλλά μια αναζήτηση του όλου στο θραύσμα, του μακρόκοσμου στο μικρόκοσμο, του απείρου στο σημείο, και αντίστροφα.

Myrsini Margariti

«Η σύνθεση έχει τους δικούς της κανόνες. Συμβαίνει αυτό που θέλει η σύνθεση, και όχι αυτό που θέλει ο συνθέτης» σημειώνει ο ίδιος ο Γκαίργκυ Κούρταγκ. Έτσι, το Kafka-Fragments, αν και γραμμένο ως αμιγώς συναυλιακό έργο, φαίνεται σαν να αποζητούσε και τη θεατρική του ύπαρξη, όπως αποδεικνύεται από τις συχνές σκηνικές παρουσιάσεις του έργου. Στη Στέγη, το αριστουργηματικό αυτό έργο θα έχει μια λιτή σκηνική υπόσταση, στηριζόμενη στη γραφή και το κείμενο του Κάφκα.

Συντελεστές
Μυρσίνη Μαργαρίτη: σοπράνο
Αντώνης Σουσάμογλου: βιολί
Δημήτρης Δημόπουλος: δραματουργική επιμέλεια, μετάφραση
Φιλ. Ιερόπουλος: video art
Κωνσταντίνος Πιλάβιος: video mapping
Σέργιος Κοτσόβουλος: σχεδιασμός σκηνικού
Νίκος Μύρτου: τεχνική υποστήριξη
Αγγελίνα Καρτσάκη: video performer

Antonis Sousamoglou

info
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 18 € | Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Συζήτηση μετά την συναυλία για τον György Kurtág
Παρασκευή 17 Απριλίου 2015
Συντονισμός: Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών