Μουσική

Ινδική μαγεία από το σαρόντ του Wajahat Khan

Ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και δεξιοτέχνες μουσικούς της Ινδίας, ο Ουατζαχάτ Καν έρχεται στις 21 Μαΐου για να μας ταξιδεύει με τους ήχους του σαρόντ.

Από οικογένεια θρυλικών μουσικών του σιτάρ και του σουρμπαχάρ, ο Ουατζαχάτ Καν ξεκίνησε να παίζει σιτάρ στα τρία του χρόνια δίπλα στον πατέρα του. Παιδί-θαύμα, στα οχτώ ήταν ήδη διάσημος τραγουδιστής πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Στα εφηβικά του χρόνια πήγε κόντρα στην οικογενειακή μουσική παράδοση και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σαρόντ, ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα της ινδικής κλασικής μουσικής.

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες του σαρόντ παγκοσμίως. Συνθέτης και καθηγητής ινδικής μουσικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Φημίζεται για τους πειραματισμούς του και τις συναντήσεις του με την τζαζ, τη δυτική κλασική μουσική και το φλαμένκο, ενώ έφερε τις δικές του διορατικές καινοτομίες στο σαρόντ και έδωσε νέες διαστάσεις σε αυτό το πανέμορφο μουσικό όργανο.

Wajahat Khan, στη Στέγη from SGT | OCC on Vimeo.

Το ιδιαίτερο πρωτοποριακό του στυλ καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα από πολύπλοκες κλασικές ινδικές μουσικές φόρμες με κύριο στόχο πάντα το συναίσθημα και την έκφραση.

Από τις συνεργασίες του, ξεχωρίζουν αυτές με τον φημισμένο κιθαρίστα της τζαζ και του φλαμένκο Eduardo Niebla, τo βρετανικό ροκ συγκρότημα Kula Shaker και τον θρυλικό δάσκαλο του σακουχάτσι Yoshikazu Iwamoto. Επίσης, συνεργάζεται συχνά με την ορχήστρα London Sinfonietta.

Είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου δουλεύει αυτό το διάστημα πάνω σε ένα βιβλίο για την ινδική μουσική.

Με την ευκαιρία της επετείου των 50 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας, δημιούργησε την Wajahat Khan Indian Chamber Orchestra. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο από σολίστες παραδοσιακών οργάνων και κρουστών, που σήμερα θεωρείται κορυφαίο στη βόρεια ινδική κλασική μουσική σκηνή.

Συντελεστές

Wajahat Khan: σαρόντ

Hanif Khan: τάμπλα

Azeem Hussain Khan: tanpura

Info

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μικρή Σκηνή

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 18 € | Μειωμ. 10 € | Άνεργοι 5 €

Παράλληλη εκδήλωση

Διάλεξη-παρουσίαση από τον Wajahat Khan

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015