Μουσική

Η «Ραφή» θυμάται τον Marc Blitzstein

Στενός συνεργάτης του Όρσον Γουέλς, μέντορας του Μπέρνστάιν και φίλος του Δημήτρη Μητρόπουλου, με το όνομά του να φιγουράρει στη λίστα των υπόπτων της επιτροπής Μακάρθι και κυνηγημένος από την λογοκρισία

που κατέβαζε μετά από λίγες εβδομάδες τις παραστάσεις των έργων του, ο Αμερικανός συνθέτης Marc Blitzstein είναι ο μεγάλος προσκεκλημένος την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο αφιέρωμα της «Ραφής» στο Θέατρο Πόρτα, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση.

Οι οπερέτες του, ένα μίγμα κοινωνικοπολιτικής σάτιρας, καυστικής ειρωνείας και ευρηματικής διάχυσης των νέων μουσικών ρευμάτων και της αβαν γκαρντ στο λαϊκό μουσικό θέατρο, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο προοδευτικό κοινό της Νέας Υόρκης.

Η Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή συμπράττει με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, τον σκηνοθέτη και λιμπρετίστα Δημήτρη Δημόπουλο, τους sound artists Ντάνα Παπαχρήστου και Γιώργο Σαμαντά για ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Αμερικανό συνθέτη (1905-1964) με τίτλο «In the clear» Marc Blitzstein –Τραγούδια για το Θέατρο.  Στο πιάνο ο μαέστρος Νίκος Βασιλείου.

 

Ο Marc Blitzstein αποτελεί μιά από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές φυσιογνωμίες του α’ μισού του 20ου αιώνα στις ΗΠΑ. Γεννήθηκε το 1905 στην Φιλαδέλφεια. Σπούδασε μουσική στην Αμερική και στην Γαλλία, μαθητεύοντας δίπλα στη Νάντια Μπουλανζέ και τον Άρνολντ Σένμπεργκ. Οι διαλέξεις του Χανς Αϊζλερ και κυρίως το έργο του Μπέρτολτ Μπρέχτ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού του στίγματος : Οι οπερέτες του, ένα μίγμα κοινωνικοπολιτικής σάτιρας, καυστικής ειρωνείας και ευρηματικής διάχυσης των νέων μουσικών ρευμάτων και της αβαν γκαρντ στο λαϊκό μουσικό θέατρο, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στο προοδευτικό κοινό της Νέας Υόρκης. Στενός συνεργάτης του Όρσον Γουέλς, μια από τις καταραμένες φιγούρες του Μπρόντγουεη (τα έργα του συνήθως κατέβαιναν μετά από λίγες εβδομάδες παραστάσεων εξαιτίας της λογοκρισίας), υπήρξε μέντορας του Μπέρνσταην και φίλος του Δημήτρη Μητρόπουλου συγκεντρώνοντας τριγύρω του φανατικούς θαυμαστές κι ορκισμένους εχθρούς-κυρίως από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων. Μετά το τέλος του β΄παγκοσμίου πολέμου η κοινωνική του κριτική και η «στρατευμένη» του δημιουργικότητα ρίχνει αρκετά τους τόνους- Ο Blitzstein αφοσιώνεται στη συμφωνική μουσική και σε πιο πειραματικές συνθέσεις, συμπράττοντας με τον Σάμιουελ Μπάρμπερ . Η επιτροπή Μακάρθι τον συμπεριέλαβε στη λίστα των υπόπτων και τον ανέκρινε για την παλιά του πολιτική δραστηριότητα (μέλος του κομμουνιστικού κόμματος την περίοδο του μεσοπολέμου, φιλοσυνδικαλιστική δράση) αλλά ο Μπλίτζσταην αρνήθηκε να κατονομάσει τους παλιούς του συντρόφους. Δολοφονήθηκε σε ηλικία 58 ετών κατά την περίοδο των διακοπών του στη Μαρτινίκα ,από τρείς ναύτες στους οποίους έκανε σεξουαλικές προτάσεις.

Η Ραφή
Η Ομάδα Mουσικού Θεάτρου Ραφή ιδρύθηκε το 2012 από τις μουσικούς Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη και Μαϊρα Μηλολιδάκη και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου. Οι παραγωγές της περιλαμβάνουν κυρίως άγνωστα έργα όπερας δωματίου. Συνεργάζεται με το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, το Ίδρυμα Κακογιάννη , το Θέατρο Πόρτα κτλ

Συντελεστές

Πιάνο :Νίκος Βασιλείου / Ερμηνεία: Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος), Αναστασία Κότσαλη (μεσόφωνος) Διαβάζουν : ο ποιητής Χάρης Βλαβιανός / Σκηνοθέτης: Δημήτρης Δημόπουλος/ Sound design : Ντάνα Παπαχρήστου-Γιώργος Σαμαντάς / Η παράσταση περιλαμβάνει animation αντισοβιετικής προπαγάνδας με τον Porky Pig.

Εισιτήρια
10 Ευρώ, 8 ευρώ-ανέργων, ΑΜΕΑ, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων)