Μουσική

“Φωνές της Μεσογείου” από την Ελλάδα και την Ιταλία

Ταξίδι στα λιμάνια της Μεσογείου μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις, αλλά και παραδοσιακοί ρυθμοί, με κιθάρα, λαούτο, κρουστά και λύρα, που μεταφέρουν τον ακροατή σε φάρους, απότομα βράχια και μαγικές παραλίες, εκεί που οι ήχοι αφήνουν τη γεύση της αλμύρας.

Αυτό το κλίμα θα δημιουργήσουν Έλληνες και Ιταλοί μουσικοί, την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, 20:30, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, με τη συναυλία που έχει τον τίτλο “Φωνές της Μεσογείου”.

Ο Giovanni Seneca (κιθάρα) και ο Francesco Savoretti (κρουστά) προτείνουν ένα ρεσιτάλ βασισμένο σε πρωτότυπες συνθέσεις του Seneca, από τον τελευταίο προσωπικό του δίσκο με τίτλο “Errando”, που περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις για κιθάρα και κρουστά της Μεσογείου. Ο Seneca χρησιμοποιεί τον τύπο κιθάρας battente, ενός αρχαίου μουσικού οργάνου που ανήκει στην παράδοση της Νότιας Ιταλίας (Καμπανία, Απουλία, Καλαβρία) και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Η συνεχής αντίθεση και αμέσως μετά η μίξη του σύγχρονου με το παραδοσιακό, αλλά και οι μουσικές εκπλήξεις του Seneca σε κάθε χορδή, μας ταξιδεύουν στα λιμάνια της Μεσογείου, εκεί που οι ήχοι αφήνουν τη γεύση της αλμύρας. Παράλληλα, τα κρουστά, απολύτως εναρμονισμένα με τη διαδρομή της κιθάρας, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός εξαιρετικά ατμοσφαιρικού και μοναδικού ηχητικού τοπίου.

Από την άλλη οι: Δημητρης Βαρελόπουλος (λαούτο, κιθάρα, τραγούδι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (ούτι, κιθάρα, τραγούδι) και Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα, κρουστά), τρεις δεξιοτέχνες μουσικοί, χρόνια συνοδοιπόροι και συνιδρυτές των «Ματ σε δύο υφέσεις», δεν μπορούν παρά να αποτελούν εγγύηση για μια συναυλία με ιδιαίτερο και εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα…

Ξεχωριστές και άκρως ενδιαφέρουσες μουσικές προσωπικότητες, με κοινή αφετηρία τους παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους, επιδίδονται σε απολαυστικούς αυτοσχεδιασμούς, δημιουργώντας έναν καμβά που απλώνεται στις ρίζες της Μεσογείου…

Φωτογραφία εξωφύλλου: Giovanni-Seneca/facebook

Info

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

Πληροφορίες / κρατήσεις:

ticket services, T: 210 7234567

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρο Εθνομουσικολογίας

Διογένους 1-3, Πλάκα, 105 56, Αθήνα

 

Πρώτη ανάρτηση 9 Σεπτεμβρίου 17:18