Μουσική

Δημοπρατείται χειρόγραφο τραγουδιού του Ντίλαν

Το χειρόγραφο του A Hard Rain A-Gonna Fall, ενός από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής, που έγραψε ο Μπομπ Ντίλαν πριν 53 χρόνια, δημοπρατείται από τον Sotheby’s προς 150,000-200,000 λίρες.

Για «το μεγαλύτερο τραγούδι διαμαρτυρίας από τον μεγαλύτερο διαμαρτυρόμενο τραγουδοποιό της εποχής του», είχε γράψει το Rolling Stone.
Αν και πιθανότατα το τραγούδι είχε παιχτεί στο Gaslight, επίσημα παρουσιάστηκε στο Carnegie Hall, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1962, ως μέρος ενός πάρτι που διοργάνωσε ο τραγουδιστής της φολκ Pete Seeger. Ηχογραφημένη σε single στις 6 Δεκεμβρίου του 1962, η έκδοση που εμπεριέχεται στο δεύτερο άλμπουμ του Dylan, The Freewheelin’ Bob Dylan, διαρκούσε 6 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα.
Υπήρξε πολλή συζήτηση για το τι προμηνύει το “Hard Rain”. Ο Dylan έχει υποστηρίξει και αρνηθεί ταυτόχρονα ότι γράφτηκε ως απάντηση στην κρίση της Κούβας, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, μερικές εβδομάδες πριν ξεσπάσει η κρίση. Αυτό το προσχέδιο, το οποίο προηγείται σίγουρα της παρουσίασης στο Carnegie Hall, δείχνει ότι η δομή και το θέμα είχαν ολοκληρωθεί πριν την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου.