Μουσική

Χρυσός λέοντας για τον Γιώργο Απέργη

Τρεις κορυφαίοι δημιουργοί, του χορού, της μουσικής και του θεάτρου, η Anne Teresa De Keersmaeker από το Βέλγιο, ο Έλληνας αλλά και Γάλλος Γιώργος Απέργης και ο Ελβετός Christoph Marthaler τιμήθηκαν με τον Χρυσό Λέοντα για το σύνολο του έργου τους από την Μπιενάλε της Βενετίας.

Την απονομή των βραβείων πρότειναν ο Virgilio Sieni για τον χορό

3190067146

 

ο Ivan Fedele για τη μουσική και ο Àlex Rigola για το θέατρο

get_img

και επικυρώθηκε από το συμβούλιο των επιμελητών, επικεφαλής των οποίων είναι ο Paolo Baratta.

Ο Γιώργος Απέργης, σύμφωνα με τον επιμελητή της Μπιενάλε Ivan Fedele, “ανανέωσε ριζικά τη μουσική πρακτική, ενοποιώντας την με όλα τα φωνητικά, οργανικά, κινητικά και σκηνικά στοιχεία, τα οποία αντιμετωπίζει με ισότιμο τρόπο, μεταφέροντάς τα από το ένα πλαίσιο στο άλλο”. Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως η μουσική γραφή του Απέργη, όπως αποτυπώνεται στα μουσικοθεατρικά του έργα Récitations και Machinations, “αποδεικνύει τη συνείδηση της κοινωνικής λειτουργίας της τέχνης, αλλά και της απεύθυνσής της σε ένα κοινό που μπορεί να αναγνωρίζει τα ουσιαστικά στοιχεία που επιτρέπουν την αναδόμηση της φόρμας της και την αντίληψη της ποιητικής της μέσω του μηχανισμού της μνήμης”. Επιπλέον, στο έργο του χρησιμοποιεί “τη δημιουργική συμμετοχή των περφόρμερ, που είναι υποχρεωμένοι να εφεύρουν μια φανταστική γλώσσα η οποία ανάγεται στις ίδιες της απαρχές της γλώσσας”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απέργης συμμετέχει στην Μπιενάλε της Βενετίας από το 1972, όταν παρουσίασε εκεί το εμβληματικό για την ποιητική του έργο Ascoltare stanca.

Πηγή: Αυγή