Μουσική

Χατζηδάκις με Vassilikos και Έλλη Πασπαλά

Δύο μουσικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, με μουσικές και τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκι από τον κινηματογράφο, αλλά και μία σειρά από ανέκδοτα έργα, επιμελείται ο Γιώργος Χατζηδάκις με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του μεγάλου συνθέτη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια των παραστάσεων αυτών αναλαμβάνει ο γιός του Μάνου, Γιώργος Χατζιδάκις, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια επιμελείται το έργο του συνθέτη, με συναυλίες και επανεκδόσεις των έργων, καθώς και με τη δημοσίευση ανέκδοτου μουσικού υλικού.

Η αρχή της γνωριμίας με ανέκδοτα έργα του Μάνου Χατζηδάκι θα γίνει με τις δυο συναυλίες στο Ηρώδειο, σήμερα (24 Σεπτεμβρίου) και αύριο (25 Σεπτεμβρίου), όπου στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το ανέκδοτο sound track της ταινίας του G. Ferrara «Facciadispia» από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε τη σουίτα αυτή, για την ομώνυμη ταινία, το 1975, παραμένοντας για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία. Θέμα της ταινίας είναι τα παιχνίδια συνομωσίας των κέντρων εξουσίας και η φυσική αντίδραση των λαών.

 

 

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει μια επιλογή από τα πιο γνωστά τραγούδια που ο συνθέτης χάρισε στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Θα τα ερμηνεύσουν η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos.