Μουσική

Αντίο B.B.King

Από τους πλέον δημοφιλείς μουσικούς της μπλουζ στον κόσμο και ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες, ο B.B.King, πέθανε στο Λας Βέγκας της Νεβάδας, σε ηλικία 90 ετών.


Γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου 1925, ο Riley B. King, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους το 1949 ενώ δούλευε και ως disc jockey στο Μέμφις, όπου και του δόθηκε το παρατσούκλι Beale Street Blues Boy, αργότερα γνωστό σαν B.B.
Την δεκαετία του ’50, ο King έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της R&B μουσικής και η πρώτη του επιτυχία ήρθε με την επανεκτέλεση του The Thrill Is Gone . Η φήμη του απογειώθηκε όταν έκανε το άνοιγμα στις συναυλίες της περιοδείας των Rolling Stones το 1969. Από το 1951 έως και το 1985 εμφανίστηκε στον πίνακα των charts του Billboard για την R&B 74 φορές.
Τις δεκαετίες του ’80, του ’90 και του ’00 ο B. B. King ηχογραφούσε ολοένα και λιγότερα νέα τραγούδια και έκανε συχνές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1988 συνεργάστηκε με τους U2 στο When Love Comes To Town για το άλμπουμ Rattle and Hum και το 2000 με τον Έρικ Κλάπτον για την ηχογράφηση του Riding With the King.
Στις 29 Μαρτίου 2006, ο B. B. King έπαιξε στο Hallam Arena του Σέφιλντ, πρώτο σταθμό της αποχαιρετιστήριας περιοδείας του στην Ευρώπη.
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους έδωσε δύο συναυλίες στη σαρακοστή επέτειο του διάσημου Montreux Jazz Festival. Ιστορική υπήρξε η κιθάρα του με το χαιδευτικό Lucille, μια “ειδικής κατασκευής” Gibson που ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη δεκαετία του 1950. Από τότε πέρασαν πολλές “Lucille” από τα χέρια του!