Μουσική

Αντάμωμα στο κέντρο του Αιγαίου

Δεκατρείς δεξιοτέχνες οργανοπαίχτες, νέοι σε ηλικία που υπηρετούν την παραδοσιακή μουσική, κι ο καθένας τους φέρει διαφορετικούς σκοπούς, μελωδίες, ταξίμια, μακάμ, μουσικές φόρμες, τεχνοτροπίες,

ό, τι αποτελεί την ανεκτίμητη άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού που περνάει φυσικά από γενιά σε γενιά, θα συναντηθούν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στη Μύκονο.

click

Η επιλογή των μουσικών οργάνων που φέρνει μαζί του ο καθένας, αντιπροσωπευτική της μουσικής παράδοσης κάθε τόπου. Έτσι, η Σερβία συμμετέχει με καβάλ, η Κροατία με παραδοσιακή λύρα, η Ιταλία με ακορντεόν, η Ελλάδα με νησιώτικο βιολί, λύρα, μαντολίνα και λαούτα, έγχορδα που έχουν σφραγίσει τη μουσική ταυτότητα των νησιών.

click3

Μαζί τους, θα συμπράξει η Μαρία Αναματερού, που με την ατόφια κυκλαδίτικη φωνή της θα μας ταξιδέψει στο Αιγαίο, κι από κει στη Μεσόγειο και σε όλο τον κόσμο.

Η γιορτή αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Ευτέρπη» (Eu.t.er.pe), που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη των μουσικών παραδόσεων αλλά και την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία, τη Σερβία, τη Κροατία και την Ελλάδα. Το «Αντάμωμα στο κέντρο του Αιγαίου» αποτελεί την τέταρτη δράση της πρωτοβουλίας αυτής, που δικαίως πήρε το όνομά της από τη μούσα της μουσικής.

22

Dalibor Pauric, λυρίτσα
Dragana Tomić, καβάλ, τραγούδι
Josep Vilarrubla, ακορντεόν
Μαρία Αναματερού, τραγούδι
Θεολόγος Μιχελλής, βιολί
Δημήτρης Βαρελόπουλος, λαούτο
Γιώργος Κοντογιάννης, λύρα
Πέτρος Λαμπρίδης, κοντραμπάσο
Αθηναϊκό Κουιντέτο «Δημήτρης Δούνης» της Αθηναϊκής Μαντολινάτας Ν. Λάβδας

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου.

5ο Φεστιβάλ “Αντανάκλασις” – Μύκονος
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 21:00
Θέατρο Λάκκας, Χώρα Μυκόνου
Είσοδος ελεύθερη