Κινηματογράφος

Το λεωφορείο της Τήλου στην Αθήνα

the-island-bus-poster-large-file

Ενώνει τα χωριά της Τήλου και σε αυτές τις μικρές του διαδρομές κουβαλάει πάνω του ολόκληρο τον κόσμο, αφού κάθε επιβάτης του είναι και από διαφορετική χώρα.

Οι ιστορίες ξεριζωμού που διηγούνται και η παρουσία τους σε ένα τόσο μικρό νησί είναι το θέμα του ντοκιμαντέρ «Το λεωφορείο του νησιού», που υπογράφει η Γερμανίδα σκηνοθέτις, κάτοικος της Τήλου, Ζιμπίλε Μέντερ.

Ανάμεσα στους επιβάτες ο 15χρονος Σαΐντ, ορφανός πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ο οποίος προσπαθώντας να ξεφύγει από το τραυματικό παρελθόν του, καταλήγει στην Τήλο, μετά από πολλές περιπέτειες και κινδύνους. Καθώς γνωρίζεται όμως με τους υπόλοιπους κατοίκους, ο Σαΐντ ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο μόνος που ψάχνει μια νέα εστία.

THE ISLAND BUS – feature documentary trailer from Sibylle Meder on Vimeo.

Το ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο, θέτει το ερώτημα: Τι τελικά μας κάνει να νιώθουμε πως είμαστε σπίτι μας. Ο τόπος στον οποίο καταλήγουμε να ζούμε ή οι άνθρωποι που συναντούμε στο ταξίδι μας;

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ Story Doc και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Aegean Docs, ενώ η σκηνοθέτις δηλώνει για το εγχείρημα: «Το να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για ένα μικρό ελληνικό νησί, μιας Γερμανίδας σκηνοθέτιδος και μιας Σκωτσέζας παραγωγού αποτελεί μια μικρή πρόκληση για τα σημερινά δεδομένα στην ευρωπαϊκή σκηνή του ντοκιμαντέρ».