Εκδήλωση Κινηματογράφος

Το γήρας στην τέχνη

Ένα διήμερο αφιέρωμα στο γήρας, ως καιρό ωριμότητας, σοφίας, αναστοχασμού, αποτίμησης, ως καιρό αδυναμίας, παραίτησης, απόγνωσης και μοναξιάς, πραγματοποιείται 23 και 24 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε.


Στο επίκεντρο βρίσκεται το γήρας ως σκληρή, επώδυνη δοκιμασία, ως επίγευση μιας ζωής με αγάπη και φροντίδα, αλλά και ως ευκαιρία …

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την Παρασκευή στις 19:30 προβολή της ταινίας «Στον έβδομο ουρανό» (Γερμανία 2008, 98´) του του Andreas Dresen με τους με τους Ursula Werner, Horst Rehberg, Horst Westphal, Steffi Kühnert

Η Ίνγκε κοντεύει τα 70, νιώθει όμως σαν ‘ταν 17. Ερωτεύεται τον Καρλ που όπου να ‘ναι κλείνει τα 80. Πρόκειται για πάθος, για σεξ. Η Ίνγκε όμως είναι εδώ και 30 χρόνια παντρεμένη με τον Βέρνερ και τον αγαπάει και πολύ.
Μια ριζοσπαστική, θαρραλέα και προκλητική ταινία με λεπτό, συγκρατημένο χιούμορ, ένα μινιμαλιστικό έργο δωματίου για πόθους, έρωτα και σεξουαλικότητα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας.
Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί προσεγγίζουν το θέμα ταμπού, σεξ κατά το γήρας, με μεγάλη φυσικότητα, χωρίς ψεύτικες ντροπές κι αναστολές, επινοούν οι ίδιοι τους διαλόγους και αυτοσχεδιάζουν. Βρίσκονται στην ίδια περίπου ηλικία με τα πρόσωπα που υποδύονται.

Η ταινία προβλήθηκε το 2008 στη σειρά «Un Certain Regard» του Φεστιβάλ των Καννών, κέρδισε το βραβείο «Coup de Coeur» και αποθεώθηκε για δέκα ολόκληρα λεπτά με standig ovation – πράγμα διόλου συνηθισμένο γι’ αυτό το φεστιβάλ.

(σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους)

Μετά την προβολή θ’ ακολουθήσει συζήτηση με τους
Ελισάβετ Παπανδρέου, ψυχολόγο
Ηλία Βλάχο, ψυχίατρο

Πρόεδρος: Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής, σκηνοθέτης, Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 10:30 – 12:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με θέμα «Γήρας και Ψυχιατρική σήμερα»
Πρόεδρος: Τάσος Ψιμάρας, ψυχίατρος

Ομιλητές: Νικόλαος Δέγλερης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής
Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρος
Αργυρώ Κυριαζή, ψυχίατρος

Θα ακολουθήσει 12:30 – 14:30 δεύτερη συνεδρία με θέμα «Το γήρας στην Τέχνη» – Λογοτεχνία-Ποίηση-Χορός-Κινηματογράφος

Πρόεδρος: Νικόλαος Τζαβάρας, ψυχίατρος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Ομιλητές: Χρυσή Γιαννουλάκη, ψυχίατρος
Γιάννης Μαλογιάννης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής
Νατάσσα Χασιώτη, ιστορικός και κριτικός χορού, αρθρογράφος

Ακολουθεί προβολή της πολυβραβευμένης μικρού μήκους ταινίας

Το κουτί (Ελλάδα 2004, 12´)
Σχολιασμός από τη δημιουργό της Εύα Στεφανή

Μικροί μονόλογοι μιας μοναχικής γιαγιούλας που ζει σε γηροκομείο στην Κομοτηνή και κουβεντιάζει κάθε βράδυ την ώρα των ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου μπροστά στην χωρίς ήχο τηλεόρασή της, σχολιάζοντας με φίνο πικρό χιούμορ τα νέα.
Με το χάρισμα της διακριτικής και βαθειάς παρατηρητικότητας, αλλά και με ευαισθησία η Εύα Στεφανή δημιουργεί μια κινηματογραφική μινιατούρα που αναστοχάζεται τις δυνατότητες επικοινωνίας ηλικιωμένων ανθρώπων σ’ έναν κόσμο που κυριαρχούν τα επικοινωνιακά μέσα.


Πρώτο Βραβείο για Ντοκιμαντέρ κάτω των 45΄ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα» 2004
«Prix du Court métrage» στο Φεστιβάλ του Παρισιού Cinema du Reel 2005

(σε ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους)

Θα ακολουθήσει 15:00 – 17:00 Βιωματικό εργαστήριο δραματοθεραπευτικής αφήγησης, βασισμένο στα κείμενα του Valentino Bompiani «Τα αόρατα γηρατειά»

Συντονιστής: Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής, σκηνοθέτης, Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Είσοδος ελεύθερη