Κινηματογράφος

Ταινίες με γυναικείο μάτι στα Αισχύλεια

Η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους της Κομοτηναίας Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, «Washingtonia», και «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου, προβάλλονται την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στα Αισχύλεια, στο πλαίσιο της εβδομάδας κινηματογράφου.

«Washingtonia»της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη 

Η ταινία επικεντρώνει το φακό της στις ανθρώπινες σχέσεις χωρίς να θέλει να περάσει ιδιαίτερα μηνύματα. Προβλήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2013 στο πλαίσιο του Open Air Film Festival που διοργανώνεται από τις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ έχει αποσπάσει δύο βραβεία. Το ένα στην Αθήνα και το δεύτερο σε διοργάνωση του Μαρόκου.

 

washingtonia trailer/mother and son from Konstantina Kotzamani on Vimeo.

Το «Washingtonia» ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένου και του μοντάζ. Το όνομά της ταινίας προέρχεται από το όνομα μιας ποικιλίας φοίνικα που υπάρχει και στην Αθήνα «Washingtonia robusta» και είναι ο φοίνικας ο οποίος δεν «πεθαίνει» από το κόκκινο σκαθάρι.
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου (2013)
«Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου που ξεχωρίζει για τη διαύγεια της αφήγησης του, αποδίδοντας με ακρίβεια την πρόθεση της δημιουργού να διηγηθεί μια ιστορία για την ταυτότητα και τη μνήμη. Η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Works in Progress του Κάρλοβι Βάρι (2012), ενώ έκανε την πρεμιέρα της στο τμήμα Forum του 63ου Φεστιβάλ Βερολίνου.

 

Ο Αντώνης φτάνει σ’ ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά.

ΠΗΓΗ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ