Animation Κινηματογράφος

Τα βραβεία του Animasyros 8.0

Η ταινία «In the Distance» του Florian Grolig [Φλόριαν Γκλόριγκ]  κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Αnimasyros 8.0

«για το δυνατό, σύγχρονο, επείγον μήνυμά του.

inthedistance_Still02

Όσο ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, πώς μπορούμε να μένουμε σε απόσταση; Ο σκηνοθέτης επιλέγει το δύσκολο δρόμο και κρατά με θάρρος την κάμερα ακίνητη και σε απόσταση, κάτι που μaς αναγκάζει να κοιτάξουμε από κοντά τη δική μας άρνηση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες του κόσμου».

In The Distance Trailer from Florian Grolig on Vimeo.
Το βραβείο παρέλαβε ο Robert-Jan Sieben, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας των Κάτω Χωρών.

myhome_02

Ειδική μνεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος απένειμε η Κριτική Επιτροπή στην ταινία «My Home» (Chez Moi) του Phuong Mai Nguyen [Φουόνγ Μάι Γουέν] από τη Γαλλία «για το διακριτικό, αλλά βαθιά συγκινητικό τρόπο που κοιτά τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις. Με το ειλικρινές και δυνατό του σχέδιο καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία του με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο η τέχνη μπορεί».

Bande-annonce Chez moi / Trailer My Home from Papy3D Productions on Vimeo.

Το βραβείο παρέλαβε ο Γάλλος Pierre Caillet [Πιέρ Καγιέ], μέλος της Papy3d Productions που επιμελήθηκε την παραγωγή της ταινίας.

PineappleCalamari_02

Το Βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής ταινίας δόθηκε στo «Pineapple Calamari» της Kasia Nalewajka [Κάζια Ναλεβάσκα]  «για το ξεχωριστό, παράδοξο και αστείο να αφηγηθείς μία ιστορία που εξετάζει σε βάθος την φιλία. Πόσο μαγικό: ένα άλογο μας έδειξε τι σημαίνει ανθρωπιά».

Pineapple Calamari – trailer from kasia nalewajka on Vimeo.

Το βραβείο παρέλαβε η ίδια η σκηνοθέτις η οποία ήταν προσκεκλημένη του Φεστιβάλ.

 

Ειδική Μνεία του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Προγράμματος κέρδισε η ταινία «Ivan’s Need» του Veronica Lingg [Βερόνικα Λινγκ] (CH)

IVAN’S NEED – Teaser from Veronica L. Montaño on Vimeo.

«για την τολμηρή, φρέσκια αισθητική και φόρμα του, η οποία επικοινωνεί με επιτυχία την έντονη εμπειρία της σεξουαλικότητας, με έναν τρόπο που συνδυάζει την φαντασία με τον απενοχοποιημένο αισθησιασμό».

Pos_Eso

Tέλος, το νέο Βραβείο Κοινού για το, επίσης, νεοσύστατο τμήμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού Μεγάλου Μήκους, απονεμήθηκε στην ταινία «Pos Eso» του σκηνοθέτη Sam [Σαμ] (Ισπανία).

Trailer POS ESO from Basque Films on Vimeo.

Η κριτική επιτροπή του Αnimasyros 8.0 είχε «γυναικείο άρωμα» αποτελούμενη από τις Πόλυ Λυκούργου, Aliki Theofilopoulos (Αλίκη Θεοφιλόπουλος) και Spela Cadez (Σπέλα Καντέζ). Η Πόλυ Λυκούργου, ως Πρόεδρος της επιτροπής, εξέφρασε την χαρά τους και ευγνωμοσύνη απέναντι στο Φεστιβάλ για την τιμή και υπογράμμισε ότι: «Μας δίνει μεγάλη χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία να βρισκόμαστε στη Σύρο για ένα πολιτισμικό γεγονός – ειδικά, όταν το ξέρουμε όλοι πολύ καλά, ο πολιτισμός είναι ο πρώτος τομέας που υποφέρει σε εποχές οικονομικής κρίσης. Όμως, εμείς είμαστε εδώ, ασχολούμαστε, δουλεύουμε, απολαμβάνουμε και γιορτάζουμε το σινεμά ως άμυνα κι αντίσταση στις δυσκολίες των καιρών. Άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι σε εποχές μεγάλης κρίσης, ο άνθρωπος χρειάζεται την τέχνη περισσότερο από ποτέ». Ολοκλήρωσε την παρουσίαση ευχαριστώντας το Animasyros που για 8η συνεχή χρονιά έχει κρατήσει με συνέπεια την υπόσχεσή του: «να μας εμψυχώνει, κυριολεκτικά, μέσα από τέσσερις μέρες καλλιτεχνικής έκφρασης κι έμπνευσης. Για φανταστείτε, τα «καρτούν» μπορούν να το κάνουν αυτό…».