Κινηματογράφος

Τα βραβεία στις Νύχτες Πρεμιέρας

Απονεμήθηκαν τα βραβεία στις Νύχτες Πρεμιέρας με το  μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης να δίνεται στο «The Rider» για τους «καινοτόμους και τολμηρούς τρόπους που η νεαρή σκηνοθέτις ανασχηματίζει τα όρια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, και επίσης για την εξαιρετικά δημιουργική και τρυφερή προσέγγιση του θέματος», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων το σκεπτικό της επιτροπής.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών απέσπασε το «Foxtrot» του Σάμουελ Μαόζ, το βραβείο σεναρίου κέρδισε το «Sicilian Ghost Story» των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτσα, ενώ το Βραβείο Κοινού δόθηκε στην ταινία «Σπίτι για Απόψε» του Βλαντιμίρ ντε Φοντενέ.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Μουσική& Φιλμ», η «Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ» δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Τσαβέλα Βάργκας» των Κάθριν Γκαντ και Νταρίσα Κάι.

Ειδικό Βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία του Πολ Φίγκαν «Τραγούδια που μου έμαθε ο τόπος μου.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, η κριτική επιτροπή απένειμε το Βραβείο Α’ Καλύτερης Ταινίας καθώς και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο «Copa-Loca» του Χρήστου Μασσαλά.

Το Βραβείο Β’ Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στην ταινία «’Ακτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη και το Βραβείο Σεναρίου στη Δέσποινα Κούρτη για την ταινία «Ουρανία». Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας κέρδισε η Έλενα Μαυρίδου για τις «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας ο Μανώλης Μαυροματάκης για την ταινία «Καουμπόης» του Γιάννη Χαριτίδη. Ειδική Μνεία απέσπασε η Σοφία Γεωργοβασίλη για την ταινία «Προετοιμασία» και ο Χρήστος Βουδούρης για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας της ταινίας «’Ακτιστο Φως» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη.