Κινηματογράφος Φεστιβάλ

Τα βραβεία στις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μετά από 11 ημέρες γεμάτες σινεμά, απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (8/10) στον κινηματογράφο Ιντεάλ, τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”. Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο «Return to Seoul» του Davy Chou. «Λένε ότι ενώ όλα είναι εύθραυστα και στιγμιαία και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε ένα δευτερόλεπτο, οι μητέρες και τα παιδιά είναι για πάντα. Είναι η βάση της ανθρώπινης εμπειρίας, της ανθρώπινης ύπαρξης. Τι θα απογίνουν εκείνοι που δεν έχουν μητέρα;», επεσήμανε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή.

Η ταινία «1976» της Manuela Martelli, απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών, καθώς όπως υποστήριξε η κριτική επιτροπή, βραβεύτηκε «μια σκηνοθέτιδα που έχει διατυπώσει μια πραγματική κινηματογραφική πρόταση, υπογράφοντας μια όμορφη μελέτη χαρακτήρων και χτίζοντας έναν φιλόδοξο αισθητικό και αφηγηματικό χώρο».

Το Βραβείο Σεναρίου δόθηκε στους Saim Sadiq και Maggie Briggs για το «Joyland», «ένα δυνατό και συγκινητικό σενάριο βαθιά συντονισμένο με το πνεύμα της εποχής μας, όπου τα όρια των φύλων αμφισβητούνται πιο ριζικά από ποτέ».

Με το Βραβείο Κοινού Fischer και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) τιμήθηκε «Το Μπλε Καφτάνι»  της Μαριάμ Τουζανί, «μια ταινία, στην οποία η σκηνοθέτις, με ριζοσπαστική κριτική διάθεση, αντιμετωπίζει μια σύνθετη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και παρουσιάζει εξαιρετικά τους έμφυλους διαχωρισμούς. Έτσι καθιστά για το ευρωπαϊκό κοινό την ταινία της αντίδοτο στον οριενταλισμό».

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Το υπέροχο “All the Beauty and the Bloodshed” σε σκηνοθεσία Laura Poitras που ακολουθεί την ζωή της φωτογράφου Nan Goldin και την πτώση της οικογένειας Sackler, της φαρμακευτικής δυναστείας που ήταν υπεύθυνη σε ένα μεγάλο βαθμό για τον ακαταμέτρητο αριθμό θανάτων από την επιδημία των οπιοειδών, απέσπασε το Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Στο σκεπτικό της η κριτική επιτροπή σημειώνει πως «μαγεμένοι από τη φωνή της αφηγήτριας, βυθιζόμαστε στην προσωπική ζωή μιας από τις πιο πρωτοποριακές φωτογράφους. Για τη συγκλονιστική απεικόνιση της ειλικρίνειας, τιμιότητας και ελπιδοφόρου μάχης ενάντια στον πιο ισχυρό αντίπαλο».

Ειδική Μνεία απέσπασε το «Ενεχυροδανειστήριο» του Λούκας Κοβάλσκι «για το βαθύτατα μαύρο χιούμορ του και το ειλικρινές πορτραίτο καθημερινών ανθρώπων που δείχνει πραγματική ενσυναίσθηση για τους συγκινητικούς χαρακτήρες του».

Τα βραβεία στις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίστηκαν στις «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απέσπασε το 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ, το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής το ΜΑΓΜΑ, της Λίας Τσάλτα, Καλύτερης Σκηνοθεσίας ο Θανάσης Τρουμπούκης για την ταινία Under the Lake, Καλύτερου Σεναρίου ο Θάνος Τοκάκης για την ταινία TOKAKIS Ή WHAT’S MY NAME.

Υποτροφία Σχολή Σεναρίου ΑΝΤ1 απέσπασε η Μελίνα Λουκανίδου για την ταινία Φωτοευαισθησία.

Βραβείο καλύτερης ανδρική ερμηνείας δόθηκε στον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο για την ταινία 5 P.M. SEASIDE, του Βάλεντιν Στέισκαλ και βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Λένα Παπαληγούρα για την ταινία AIRHOSTESS-737, του Θανάση Νεοφώτιστου.

Το νεοσύστατο βραβείο ONASSIS AWARD δόθηκε στο PENDULUS, του Δημήτρη Γκότση.