Κινηματογράφος

Στους ποιητές της εξορίας

Μακρόνησος

Ήταν το 2012, όταν ο Ελβετός σκηνοθέτης Ολιβιέ Ζισουά, σκάβοντας το χώμα, ανακάλυψε κάτω από τις πέτρες της Μακρονήσου, τα ποιήματα των πολιτικών εξόριστων που έγιναν φωνή αντίστασης, αλλά και πηγή ζωτικής δύναμης.


Με αφορμή αυτά τα ποιήματα, αποτύπωσε ένα ελεγειακό κινηματογραφικό δοκίμιο με τίτλο “Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας”. Το ντοκιμαντέρ, μετά την διεθνή βραβευμένη πορεία του, θα προβληθεί, παρόντος του σκηνοθέτη, στην αυλή των Μουσείων Μακρονήσου και Άι Στράτη, την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η ταινία αφηγείται τα ποιητικά χρονικά της ζωής των εξόριστων πάνω στο νησί, τα οποία καταγράφουν τον τρόμο και την επιβίωση πάνω σε αυτόν τον άνυδρο βράχο που μετατράπηκε σε κολαστήριο χιλιάδων αντιστεκόμενων αριστερών. Καταδεικνύουν τον φόβο, την αναμονή, τα εξουθενωτικά καψόνια και τα βασανιστήρια.  Πρόκειται για ένα ποιητικό κινηματογραφικό ταξίδι στα ερείπια και τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου.

Οι εξόριστοι διανοούμενοι, ποιητές και συγγραφείς περιγράφουν τον αγώνα για επιβίωση μέσα σε αυτό το σύμπαν εγκλεισμού. Τα κείμενα αυτά, εκ των οποίων κάποια θάφτηκαν στα στρατόπεδα, βρέθηκαν αργότερα. Η ταινία αναμιγνύει τα ποιητικά αυτά γραπτά με τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μεταδίδονταν ακατάπαυστα από τα μεγάφωνα των στρατοπέδων. Ο Ζισουά σημειώνει για την ταινία : “όταν, κατά λογοτεχνική τύχη, διάβασα τα ποιήματα αυτά, «είδα» εικόνες ενός φρικτού παρελθόντος, τις οποίες θέλησα να φέρω αντιμέτωπες με εικόνες του παρόντος. Θέλησα να ψάξω στους σωρούς από πέτρα και σκυρόδεμα για αποτυπώματα των όσων συνέβησαν, να τα αντιπαραθέσω στα ουρλιαχτά των μεγαφώνων που μετέδιδαν εθνικιστικά συνθήματα, να τα τοποθετήσω δίπλα στις φωτογραφίες των εξόριστων”.
ΜΑκρόνησος πόστερ

Info
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ στην αυλή των Μουσείων Μακρονήσου και Άι Στράτη(Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), με ελεύθερη είσοδο

www.commedeslionsdepierre.net