Κινηματογράφος

Στο Μεξικό η ταινία Χenia του Πάνου Χ. Κούτρα

Η ταινία Χenia του Πάνου Χ. Κούτρα, συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, μετά από τη συμμετοχή της σε πάνω από 30 φεστιβάλ παγκοσμίως και την προβολή της

σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες περνάει τώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου εκτός από την έξοδό της στις Η.Π.Α., από τη Strand Releasing, βγαίνει στις αίθουσες και στο Μεξικό στις 4 Σεπτεμβρίου απόxenia2 την εταιρεία διανομής ND Mantaraya του Jaime Romandia.

Η έξοδος στο Μεξικό θα συνοδευτεί από έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που διοργανώνεται από την εθνική αεροπορική εταιρεία της χώρας την Aeromexico και το GrupoHabita με έπαθλο ένα ταξίδι στο τουριστικό θέρετρο του Ακαπούλκο. Το Μεξικό ανήκει στην πρώτη πεντάδα στις πωλήσεις κινηματογραφικών εισιτηρίων παγκοσμίως.

Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, Xenia, σε σενάριο του ίδιου, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.

Η ταινία είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή των Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema, με τη συμμετοχή των Arte France, Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με την υποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies.

Για άλλη μια φορά η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή ανοίγει τα φτερά της, αναγνωρίζεται και αποκτάει μια θέση στις αίθουσες σε χώρες του εξωτερικού, αποτελώντας τον καλύτερο πρεσβευτή πολιτισμού της χώρας μας σήμερα, ενώ με αυτή την κίνηση και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εξασφαλίζει τα έσοδά του από τα έργα, στα οποία έχει συμμετοχή στα πνευματικά δικαιώματα.