Κινηματογράφος

Στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Elia Suleiman και ο σεναριογράφος του Ken Loach, Paul Laverty

Καλεσμένοι του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ο σεναριογράφος και μόνιμος συνεργάτης του Βρετανού σκηνοθέτη, Ken Loach, Paul Laverty, και ο καταξιωμένος Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Elia Suleimanθα θα βρίσκονται

στην Αθήνα, παραδίδοντας masterclasses με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ θα παραστούν και σε προβολές του φεστιβάλ.

Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι, στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, ο Παλαιστίνιος ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγητής, EliaSuleiman («Θεϊκή παρέμβαση», «Ο χρόνος που απομένει») θα μοιραστεί με το κοινό τα μυστικά της τέχνης του, σε ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο. Την ίδια ημέρα στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, ο Elia Suleiman θα προλογίσει την ταινία του «Ο χρόνος που απομένει» (TheTimeThatRemains)

Elia-Suleiman-Cannes

 

To Σάββατο 25 Οκτωβρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Auditorium του Ινστιτούτου Γκαίτε, ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας, σεναριογράφος Paul Laverty («Γλυκά δεκάξι», «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», “Jimmy’sHall”) θα μιλήσει για την τέχνη του κινηματογραφικού σεναρίου και τη συνεργασία του με τον KenLoach,σε ένα masterclass με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Την ίδια ημέρα στις 6.15 μ.μ. στον κινηματογράφο Άστυ, ο Paul Laverty, θα παρίσταται στην προβολή της ταινίας του «Το όνομά μου είναι Τζο» (σκηνοθεσία: Ken Loach), την οποία επέλεξε και θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, στο πλαίσιο του αφιερώματος «8 Έλληνες σκηνοθέτες επιλέγουν την αγαπημένη τους Ευρωπαϊκή ταινία».

 

Paul-Laverty-1
Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στις 8.30 μ.μ. στον κινηματογράφο Όπερα, ο Paul Laverty θα παρίσταται στην Τελετή Λήξης του 27ου Πανοράματος, όπου θα βραβευτεί από τη διοργάνωση για τη συνολική συνεισφορά του στον κινηματογράφο, και θα προλογίσει την πρεμιέρα της ταινίας του Ken Loach, “Jimmy’sHall” σε σενάριο του ιδίου. Η πρώτη προβολή του “Jimmy’sHall” πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία διανομής Feelgood Entertainment. Η ταινία θα κυκλοφορήσει επισήμως στις αίθουσες στις 4 Δεκεμβρίου.

Απόψε Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, θα προβληθούν στον κινηματογράφο Άστυ, οι ταινίες “ΘΕΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” του Ελία Σουλεϊμάν (6.15 μ.μ.)
“ANDELE” (“Αγγελοι”) της Αλις Νέλις (Τσεχία, Διαγωνιστικό) (8 μ.μ) και
“AFTERLIFE” του Virag Zomboracz (Ουγγαρία, Διαγωνιστικό) (10 μ.μ.)

 

885919_635029169943193_7542589680942856182_o

Στην «ΘΕΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», ο Άγιος Βασίλης προσπαθεί να ξεφύγει από μια συμμορία νεαρών με μαχαίρια. Είναι μία από τις πολλές βινιέτες της παλαιστινιακής ζωής στο Ισραήλ – σε μια γειτονιά στη Ναζαρέτ. Οι περισσότερες από τις ιστορίες είναι αστείες, μερικές παράλογες, άλλες μυθικές. Τα λόγια είναι λίγα. Ένας άνθρωπος ο οποίος ελέγχει μεθοδικά την αλληλογραφία κάθε πρωί, παθαίνει καρδιακή προσβολή. Ο γιος του τον επισκέπτεται στο νοσοκομείο. Ο γιος βλέπει τακτικά μια γυναίκα στο Al-Ram, κάθονται σε ένα αυτοκίνητο και ερωτοτροπούν. Ένα κόκκινο μπαλόνι επιπλέει ελεύθερο στον αέρα. Γείτονες πετάνε τα σκουπίδια πάνω από τους τοίχους. Η ζωή συνεχίζεται, μέχρι τη στιγμή που σταματά.

10682181_635028946609882_4857201352191318381_o

 

Στην “ANDELE” , ένας -πρόσφατα- χήρος νεαρός γιατρός, μία μαγείρισσα σε σχολική καντίνα και ο γιος της, ένας εκπαιδευτής οδήγησης, η γυναίκα του και οι στενοί συγγενείς τους. Τις ζωές τους παρατηρούν αγγελικά πλάσματα. Δεν μπορούν να παρέμβουν ανοιχτά στην εξέλιξη των γεγονότων, μπορούν όμως να προσπαθήσουν να ωθήσουν τα κεντρικά πρόσωπα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δεν είναι υπερφυσικά όντα, προσπαθούν να καταλάβουν τους άλλους, να συμπάσχουν μαζί τους, να καταλάβουν τι είναι καλό για την ανθρωπότητα. Φυσικά, η τελική επιλογή του τρόπου ζωής του καθενός, είναι μόνο δική του.

10518322_635028779943232_1863588941515840207_o

Στο “AFTERLIFE”, ένας νευρωτικός νέος, ο Μόζες, προσπαθεί να κερδίσει την αγάπη του πατέρα του. Εκείνος, αν και πάστορας, με έντονη δραστηριότητα σχετικά με τα προβλήματα των άλλων, φαίνεται να διαθέτει φειδωλή κατανόηση για τη φύση του γιου του. Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Ο απογοητευμένος Μόζες βλέπει το ‘φάντασμά’ του. Ενόσω προσπαθεί να τον βοηθήσει να περάσει στον άλλο κόσμο, καταφέρνει κάτι που στην κοινή τους ζωή δεν το κατάφεραν. Δημιουργούν σχέση αληθινής αγάπης και αποδοχής.