Κινηματογράφος

Συναίσθημα και συνέπεια βραβεύτηκαν στο “Ο πιο μακρύς δρόμος”

«Για ένα πολύ σημαντικό ντοκιμαντέρ που πρέπει να το δει όλος ο κόσμος, με συναίσθημα και συνέπεια, που φέρνει τη σύγχρονη πραγματικότητα σε ένα άλλο επίπεδο, παρουσιάζοντας την ιστορία με μια τρυφερή προσέγγιση

προς τους χαρακτήρες», κάνει λόγο στο σκεπτικό βράβευσής της η επιτροπή του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας για το «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου, κρίνοντας το έργο αυτό «σημαντικό και επίκαιρο».

 

22219887295_96ffb70e6e_h
«Ο πιο μακρύς δρόμος», που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης και απέσπασε δυο βραβεία, εστιάζει σε δύο έφηβους πρόσφυγες, τον Τζάσμιν από το Ιράκ και τον Αλσαλέχ από τη Συρία, που βρίσκονται αποκομμένοι στην Ελλάδα, “στα μισά” του δρόμου τους από την Ανατολή προς τη Γερμανία.

21598890373_5329abe2af_h

Η Μαριάννα Οικονόμου παρακολουθεί τους δύο νεαρούς στις φυλακές ανηλίκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους, με τους επαγγελματίες λαθρέμπορους να προσπαθούν να αναγκάσουν τους έφηβους μετανάστες να γίνουν και οι ίδιοι λαθρέμποροι.

LONGEST RUN TRAILER 1’58” from Marianna Economou on Vimeo.
«Ναι, υπάρχουν γυναίκες που γυρίζουν ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και εμείς ανακαλύψαμε μία!

ΜΑΡΙΑΝΑ

Αυτή η τόσο σιωπηλή και σύνθετη ταινία μας γνωρίζει δύο έφηβους πρόσφυγες, που βρίσκονται αποκομμένοι στον μακρύ τους δρόμο ανάμεσα στον πόλεμο στην Ανατολή και τη Γερμανία στη Δύση και κατηγορούμενοι για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα.

22033046379_6123c5284a_h

Στην αποπνικτική ατμόσφαιρα της φυλακής ανηλίκων στην Ελλάδα, μόνο η φιλία τους, η αυτοπεποίθησή τους και η συνεχής προσπάθειά τους να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα τους βοηθάει να τα βγάλουν πέρα. Και το τηλέφωνο παραμένει η μόνη επαφή τους με τις οικογένειές τους».

21598828343_a920bc1144_h

Με αυτό το σκεπτικό η κριτική επιτροπή μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Γερμανίας, της Ver.di, τίμησε με το δεύτερο βραβείο το ντοκιμαντέρ της Οικονόμου, η παραγωγή του οποίου είναι του Σπύρου Μαυρογένη, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

22207145962_bc8887900b_h

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας ξεκίνησε το 1955 και είναι το παλαιότερο φεστιβάλ για ντοκιμαντέρ στον κόσμο.
Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό για μεγάλες και μικρού μήκους ταινίες ντοκιμαντέρ, καθώς και ειδικά αφιερώματα και ιστορικές αναδρομές.